- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie mięso tak jak my to mamy dla Was pyszny i nietypowy przepis – polędwiczkę wieprzową z kapustą pekińską i kalafiorem :)
Składniki na polędwiczkę:
– 300 g polędwiczki wieprzowej
– 350 g kapusty pekińskiej
– 300 g różyczek kalafiora
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 100 g czerwonego ryżu
– sól
– pieprz
Składniki dla 2-3 osób.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę i dorzucamy do cebuli. Mięso obsmażamy z każdej strony, w razie czego podlewamy niewielką ilością wody aby mięso się nie przypaliło. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do mięsa, przyprawiamy. Kiedy mięso jest już miękkie a kalafior na wpół twardy dodajemy kapustę pekińską pokrojoną w paseczki. Wszystko dusimy jeszcze ok. 5 minut i danie gotowe :)
Polędwiczki podajemy z czerwonym ryżem.
Smacznego :)
A człowiek siedzi przed tym monitorem i głodnieje…. :)
Polecamy :) Bardzo smaczne :)
bardzo fajny przepis
Czy można polędwiczkę zastąpić jakąś innym mięsem?
Bardzo spodobał mi się ten przepis, chętnie go wykorzystam, zapisane ;) pozdrawiam!
Polecamy :)