Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej)

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, a w zamrażarce zalega Wam bób i zielona fasolka szparagowa to polecamy Wam kaszę gryczaną z zielonymi warzywami :) Dodatkowo jest to danie, które można śmiało stosować na wychodzeniu z postu Dąbrowskiej. Kasza jest pyszna i została ostatnio naszym ulubionym daniem :)

Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na kaszę z warzywami:

– 200 g kaszy gryczanej palonej
– 450 g bobu
– 500 g cukinii (1 duża cukinia)
– 250 g zielonej fasolki szparagowej ciętej
– 1 por
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– woda
– mielony kminek
– sól
– pieprz

Składniki na 4 porcje.

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki.

W między czasie w rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pora pokrojonego w plasterki. Po 3 minutach dodajemy opłukaną kaszę gryczaną, wlewamy pół szklanki wody i przyprawiamy. PO 5 minutach wrzucamy fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w ćwiartki. Dusimy na małym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wodę i dodajemy jeszcze przyprawy.  Na koniec dodajemy ugotowany i obrany bób, mieszamy i podajemy.

Smacznego :)

Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej)”

  1. bardzo lubię kaszę, choć w zasadzie od niedawna. Może to kwestia tego, że stały się popularne mieszanki kasz, które mają fajne kompozycje ( np. bulgur z quinoi czy 7 zbóż). łatwo i szybko można je przygotować i świetnie się komponują z warzywami.

    1. My bardzo lubimy kasze i polecamy :) Ze względu na dietę bezglutenową nie stosujemy mieszanek, ale to może dobry sposób na polubienie kaszy jak ktoś nie ma ograniczeń ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *