Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej)

Magda

Dzisiaj polecamy Wam pyszny, aromatyczny i sycący gulasz warzywny z soczewicą :) Jeżeli ktoś robił post Dąbrowskiej tak jak my, to ten gulasz sprawdzi się idealnie na wychodzenie z tego postu.

Gulasz warzywny z soczewicą - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na gulasz:

– 3 czerwone papryki
– 3 średnie pomidory
– 1 por
– 3 ząbki czosnku
– 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
– 1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu)
– 100 g czerwonej soczewicy
– 3 gałązki natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
– 1,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– sól
– pieprz

Składniki na 4 porcje.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Dodajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę oraz wyciśnięty czosnek i podsmażamy ok. 5 minut. Następnie płuczemy soczewicę i wrzucamy do pomidorów. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Gulasz mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Na koniec dodajemy odsączoną czerwoną fasolkę i ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość przyprawiamy i dusimy, aż papryka będzie miękka.

Smacznego :)

Gulasz warzywny z soczewicą - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej)”

  1. My też bardzo polecamy :) Soczewica fajnie zagęszcza wszelakie gulasze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *