Zupa rydzowa

Magda

Ta zupa rydzowa to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Zupa wyszła nam obłędna w smaku i kiedy garnek był już pusty to czuliśmy niedosyt że to już koniec. Szkoda tylko że na kolejne rydze trzeba będzie czekać do kolejnego sezonu.

Składniki:
– 350 g rydzów

– 1 łyżka masła

– 1 kg ziemniaków

– 1 średnia marchewka

– 1 cebula

– 200 g śmietanki 30%

– woda

– 1/3 łyżeczki mielonego kminku

– 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

– 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki

– sól

– pieprz

 

Składniki na 4 porcje.

Najpierw oczyszczamy rydze i kroimy je na mniejsze kawałki.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zrumieni dodajemy rydze i dusimy do miękkości.

W między czasie obieramy marchewkę i ziemniaki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach a ziemniaki kroimy w kostkę. Do uduszonych grzybów dodajemy startą marchewkę oraz ziemniaki, zalewamy wrzącą wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości.

Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy a w razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy. Gotową zupę możemy posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *