Ta zupa rydzowa to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Zupa wyszła nam obłędna w smaku i kiedy garnek był już pusty to czuliśmy niedosyt że to już koniec. Szkoda tylko że na kolejne rydze trzeba będzie czekać do kolejnego sezonu.
Składniki:
– 350 g rydzów
– 1 łyżka masła
– 1 kg ziemniaków
– 1 średnia marchewka
– 1 cebula
– 200 g śmietanki 30%
– woda
– 1/3 łyżeczki mielonego kminku
– 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
– sól
– pieprz
Składniki na 4 porcje.
Najpierw oczyszczamy rydze i kroimy je na mniejsze kawałki.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zrumieni dodajemy rydze i dusimy do miękkości.
W między czasie obieramy marchewkę i ziemniaki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach a ziemniaki kroimy w kostkę. Do uduszonych grzybów dodajemy startą marchewkę oraz ziemniaki, zalewamy wrzącą wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy a w razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy. Gotową zupę możemy posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)