- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim :)
Składniki na kurczaka faszerowanego pieczarkami:
– 200 g pieczarek
– 2 piersi z kurczaka (ok. 350 g)
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 80 g sera żółtego
– 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) (tutaj przepis na domowe ciasto francuskie)
– 2 plasterki szynki prosciutto
– sól
– pieprz
– tymianek
– 1 jajko
Składniki na 2 porcje.
Najpierw przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w grubsze kawałki pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pieczarki pozostawiamy do ostygnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy wzdłuż na połowę.
Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Każdą połówkę ciasta nacinamy na paseczki. Po środku dajemy część startego żółtego sera. Na ser układamy pierś z kurczaka, do środka dajemy pieczarki i przykrywamy drugą częścią kurczaka. Na wierzch kładziemy plasterek szynki prosciutto i posypujemy pozostałym serem żółtym.
Teraz zabieramy się za zwijanie kurczaka w ciasto. Górę i dół zawijamy do środka a następnie na krzyż. Każdy pasek zwijamy naprzemiennie.
Wierzch ciasta smarujemy wymieszanym jajkiem i posypujemy tymiankiem.
Gotowe zawijane kurczaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 50 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Smacznego :)
uwielbiam takiego kurczaka w cieście francuskim:) mniam
Fakt, jest bardzo dobry :)
ależ to piękne, chyba zrobię na święta
Dzięki :) Polecamy :)
Podajemy na zimno czy na ciepło? Czy mogę zrobić dzień przed podaniem?
Można jeść na ciepło i na zimno :) Nam najbardziej smakował na ciepło i zaraz po upieczeniu :)
O Cudownie :) <3
Wyborne. Proszę o podpowiedź: na świąteczny stół jako danie główne z czym podać? tzn. z jakimi dodatkami na talerzu?
Z góry dziękuję ?
Dzięki :) Kurczak w cieście nie potrzebuje dodatków, ale można podać z jakąś sałatką lub ewentualnie barszczyk do picia :)
Wyszło pysznie ale taka jedna sakiewka to na dwie osoby spokojnie wystarczy :) A i przekrojona na pół prezentuje się pięknie :)
Super że smakuje no i wygląda :) A co do porcji to pewnie zależy też od wielkości piersi z kurczaka albo od apetytu jedzącego ;)
Super przepis. Swietny smak.
Super że przepis przypadł do gustu :)
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Warto było spróbować. Jednym słowem: WOW :)
Polecamy :)
Super sprawa, sam robiłem ostatnio podobny przepis i wychodzi mega!
Z ciasta francuskiego można zrobić wiele fajnych i szybkich przepisów :)
Tak można zamienić