Kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim :)

kurczak faszerowany

Składniki na kurczaka faszerowanego pieczarkami:
– 200 g pieczarek
– 2 piersi z kurczaka (ok. 350 g)
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 80 g sera żółtego
– 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) (tutaj przepis na domowe ciasto francuskie)
– 2 plasterki szynki prosciutto
– sól
– pieprz
– tymianek
– 1 jajko

Składniki na 2 porcje.

DSC_3475

Najpierw przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w grubsze kawałki pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pieczarki pozostawiamy do ostygnięcia.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy wzdłuż na połowę.

Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Każdą połówkę ciasta nacinamy na paseczki. Po środku dajemy część startego żółtego sera. Na ser układamy pierś z kurczaka, do środka dajemy pieczarki i przykrywamy drugą częścią kurczaka. Na wierzch kładziemy plasterek szynki prosciutto i posypujemy pozostałym serem żółtym.

01

02

03

Teraz zabieramy się za zwijanie kurczaka w ciasto. Górę i dół zawijamy do środka a następnie na krzyż. Każdy pasek zwijamy naprzemiennie.

04

05

06

Wierzch ciasta smarujemy wymieszanym jajkiem i posypujemy tymiankiem.

07

Gotowe zawijane kurczaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 50 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Smacznego :)

DSC_3463

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



18 thoughts on “Kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim”

  1. ależ to piękne, chyba zrobię na święta

  2. Podajemy na zimno czy na ciepło? Czy mogę zrobić dzień przed podaniem?

    1. Można jeść na ciepło i na zimno :) Nam najbardziej smakował na ciepło i zaraz po upieczeniu :)

  3. Wyborne. Proszę o podpowiedź: na świąteczny stół jako danie główne z czym podać? tzn. z jakimi dodatkami na talerzu?
    Z góry dziękuję ?

    1. Dzięki :) Kurczak w cieście nie potrzebuje dodatków, ale można podać z jakąś sałatką lub ewentualnie barszczyk do picia :)

  4. Wyszło pysznie ale taka jedna sakiewka to na dwie osoby spokojnie wystarczy :) A i przekrojona na pół prezentuje się pięknie :)

    1. Super że smakuje no i wygląda :) A co do porcji to pewnie zależy też od wielkości piersi z kurczaka albo od apetytu jedzącego ;)

  5. Super sprawa, sam robiłem ostatnio podobny przepis i wychodzi mega!

    1. Z ciasta francuskiego można zrobić wiele fajnych i szybkich przepisów :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *