- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa.
Składniki:
– 500 g wołowiny
– 250 g pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka oliwy
– 250 g fasolki zielonej szparagowej
– 0,5 l wywaru z wołowiny
– 4 łyżki mąki
– sól, pieprz
– szczypta cukru
Najpierw wołowinę kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy z każdej strony i dodajemy cebulę pokrojona w piórka i czosnek drobno posiekany. Po kilku minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J
Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem.
Smacznego :)
Ale smakowicie ten gulasz wygląda. Lubie takie dania – konkretne, sycące i co ważne – jednogarnkowe, nie trzeba potem myć stosu naczyń. Ja robię coś podobnego tylko z żółtą fasolą i marchewką. Nie pomyślałem, żeby chili dodać więc następnym razem i to wypróbuję. Ja taki gulasz bym trochę zmodyfikował i pod koniec gotowania dodał ziemniaki pokrojone w kostkę – będą o niebo lepsze ugotowane w sosie.
Dzięki. My też lubimy gulasze :) Może następnym razem dodamy coś więcej jak ziemniaki które sugerujesz :)
Z chęcia bym tego spróbował, przygotowanie tego posiłku nie wyglada na zbyt trudne. Raczej się tego podejmę.
Przygotowanie nie jest trudne. Jedyny minus dania to trochę trzeba czekać jak mięso się udusi i zmięknie ale warto :)