Wołowina Michoacan

Magda

Polecamy pyszny, sycący  i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi  z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa.

DSC_8437x900

Składniki:
– 500 g wołowiny
– 250 g pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka oliwy
– 250 g fasolki zielonej szparagowej
– 0,5 l wywaru z wołowiny
– 4 łyżki mąki
– sól, pieprz
– szczypta cukru

DSC_8428x900

Najpierw wołowinę kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso.  Mięso podsmażamy z każdej strony i dodajemy cebulę pokrojona w piórka i czosnek drobno posiekany. Po kilku minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10  minutach gulasz mamy gotowy J

Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem.

Smacznego :)

DSC_8432x900

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Wołowina Michoacan”

  1. Ale smakowicie ten gulasz wygląda. Lubie takie dania – konkretne, sycące i co ważne – jednogarnkowe, nie trzeba potem myć stosu naczyń. Ja robię coś podobnego tylko z żółtą fasolą i marchewką. Nie pomyślałem, żeby chili dodać więc następnym razem i to wypróbuję. Ja taki gulasz bym trochę zmodyfikował i pod koniec gotowania dodał ziemniaki pokrojone w kostkę – będą o niebo lepsze ugotowane w sosie.

  2. Z chęcia bym tego spróbował, przygotowanie tego posiłku nie wyglada na zbyt trudne. Raczej się tego podejmę.

    1. Przygotowanie nie jest trudne. Jedyny minus dania to trochę trzeba czekać jak mięso się udusi i zmięknie ale warto :)

Skomentuj Karol Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *