Recenzja książki: “Szczęśliwe garnki extra”

Magda

„Szczęśliwe garnki extra” to nowa książka kucharska wydana przez Beatę Pawlikowską, która nie tylko jest znana jako autorka książek ale również jako podróżniczka i dziennikarka.

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Beata Pawlikowska przygotowuje posiłki zgodnie z filozofią pięciu przemian. Jest to pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku (tutaj lato ma nieco rozciągnięta formę na dwie pory), a każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:
D – drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – metal, jesień – płuca, jelito grube
W – woda, zima – nerki, pęcherz moczowy

Gotowanie według tej filozofii polega na tym aby dodawać składniki w określonej kolejności. Jak twierdzi autorka większość jej przepisów kończy się w żywiole ziemi. W przepisach przy składnikach są podane symbole żywiołów do których należą. Aby danie było idealne powinno zawierać przynajmniej jeden składnik każdego żywiołu.

W tej książce znajdziemy 183 przepisy na cztery pory roku, Wielkanoc, Boże Narodzenie, zdrowe ciastka i pyszny chleb. Autorka preferuje proste i smaczne dania które można przygotować w krótkim czasie i nie potrzeba do nich wielu składników choć nie ukrywamy, że w niektórych przepisach ta prostota jest zbyt mocno wyczuwalna ;)

Książka podzielona jest na rozdziały:

  • Wiosna
  • Lato
  • Jesień
  • Zima
  • Boże Narodzenie
  • Ciastka
  • Wielkanoc
  • Chleb

Wśród wiosennych przepisów znajdziemy pełno młodych i świeżych warzyw, z których powstały takie przepisy jak: bób z ziemniakami, fasolka z brokułami i bazylią, kasza jaglana z cukinią lub zielonym groszkiem, quinoa, barszcz z fasolą i kolendrą, soczewica z ziołami, wiosenne warzywa, młode ziemniaki, kilka zup.

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Lato to czas na lekkie przepisy: brązowy ryż z papryką, kalafior z kaszą i lubczykiem, kanapka z awokado i ziołami, kasza gryczana z fasolką, lemoniada arbuzowa, różne kasze, soczewica z kalafiorem, sok warzywno-owocowy, gulasz z soczewicy.

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Jesień to czas rozgrzewających przypraw, ciepłych zup, potraw z soczewicy i bogactwa warzyw: biała fasolka z dynią, dynia z brukselką i soczewicą, dynia z kaszą, fasola z kminkiem i brokułami, kilka przepisów z dynią, różne kasze, roladki z bakłażana i zupy.

Zima to kiszona kapusta, rozgrzewające śniadania, brokuły, brukselka, czerwona fasola, soczewica z dynią i kaszą quinoa, fasola z dynią i tymiankiem, herbata cytrusowa, kasza jaglana z dynią, kasza pęczak z cukinią, placek żytni ze śliwkami, zimowy barszcz, zupa kalafiorowa.

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Boże Narodzenie to czas wspólnego rodzinnego świętowania – tutaj autorka też znalazła zdrowe przepisy: barszcz z białą fasolą, bazyliowa pasta z czerwonej fasoli, buraki z migdałami, chleby, świąteczne ciastka, gulasz dyniowy, kapusta z fasolą, kasza gryczana z brokułami, kasza jaglana, kasza pęczak, kotlety gryczane, pasta z dyni, muesli, zimowa herbata, zupy.

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

W rozdziale ciastka znajdziemy przepisy ze świeżymi owocami, płatkami różnych zbóż, suszonymi owocami, nasionami i przyprawami: afrykańskie ciastka z czekoladą, azteckie ciastka z czekoladą i wanilią, chińskie ciastka z czerwoną fasolą, egipskie ciastka z daktylami, malinowe ciastka Apaczów i inne.

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Na Wielkanoc Beata proponuje: chleb z czarnuszką i sezamem, gulasz z ciecierzycy, kasza jaglana z groszkiem, lekka zupa z młodych warzyw, mazurek jabłkowy z figami i orzechami, mazurek kokosowy, soczewica z brukselką i groszkiem, świąteczna jaglanka z marchewką i daktylami, kasza jaglana z cukinią i lubczykiem.

Dla miłośników pieczenia chleba jest ostatni rozdział gdzie jest kilka fajnych przepisów na chleby na zakwasie. Na początku autorka nam podaje jak zrobić zakwas, jak go przechowywać no i oczywiście jak zrobić chleb :)

Recenzja książki: "Szczęśliwe garnki extra"

Na końcu książki znajdziemy krótką alfabetyczną listę produktów żywnościowych z podziałem na żywioły czyli smaki.

Przepisy w książce są proste i nie wymagają specjalnych umiejętności co powoduje, że każdy może zrobić je we własnej kuchni. Dodatkowo każdy przepis opatrzony jest zdjęciem potrawy. Jak już jesteśmy przy zdjęciach to nie do końca one nam pasują ze względu na dwie rzeczy:

– światło (ostre słoneczne) przez co średnio oddają wygląd potrawy
– i druga rzecz to w przypadku zup czy gulaszów jakoś mało płynu widać co w tym przypadku byłoby jednak wskazane ze względu na charakter potrawy

Najważniejsze jednak jest to, że zdjęcia przedstawiają opisywane potrawy, a nie są to zakupione zdjęcia ze stoków itp., które ni jak nie mają nic wspólnego z potrawą poza kilkoma składnikami (od teraz każdemu autorowi wytkniemy takie podejście do tematu). Jeżeli już wydajemy książkę to starajmy się aby to co przedstawiamy na zdjęciu było wizerunkiem tego co można zrobić z podanych składników. Jeżeli autor danej książki nie ma umiejętności  fotograficznych to zawsze może zatrudnić fotografa i w ładny oraz apetyczny sposób przedstawić swoją wizję dania a nie iść na łatwiznę i za przysłowiowe kilka centów wcisnąć kit że dostaniemy z potrawy to co widzimy na obrazku (tak było z jedną z książek bezglutenowych gdzie na zdjęciu były składniki, których na liście produktów na próżno szukać i które w życiu by tak nie wyglądały ze względu na użyte produkty).

Podsumowując: jeżeli zależy Wam na bardzo prostych wegetariańskich przepisach to śmiało możecie zaopatrzyć się w niniejszą książeczkę – mięsożercy i osoby preferujące bardziej wyszukane smaki powinni zerknąć na inne propozycje książkowe.

Z tej książki przetestowaliśmy jeden z przepisów, a jest nim zupa kalafiorowa ze szparagami :)

zupa kalafiorowa ze szparagami

Tytuł: „Szczęśliwe garnki extra”
Autor: Beata Pawlikowska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Edipresse Książki
Ilość stron: 424
Cena: 49,90 zł.
Oprawa: twarda
Format: 195 x 255 mm

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Recenzja książki: “Szczęśliwe garnki extra””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *