- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Wczoraj mieliście okazję przeczytać recenzję książki “Szczęśliwe garnki extra” a dzisiaj mamy dla Was z niej przepis – zupę kalafiorową ze szparagami :)
Składniki na zupę kalafiorową:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– nieduży kawałek selera
– ćwierć kalafiora
– 1 por
– kilka zielonych szparagów
– kilka gałązek naci pietruszki
– 3 liście laurowe
– 1/2 łyżeczki estragonu
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka kulek czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– świeża kolendra
– 2 szklanki wody + jeszcze trochę
– sól
Składniki na 2 porcje.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy minutę i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, estragon i por pokrojony w plasterki. Po kolejnej minucie dodajemy ćwierć łyżeczki soli, a potem posiekaną nać pietruszki. Dodajemy kurkumę i dolewamy gorącą wodę aby zakryła warzywa. Na koniec dodajemy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki oraz kalafiora podzielonego na małe cząstki. Wszystko razem mieszamy, w razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (do miękkości warzyw). Gotową zupę nalewamy do miseczki i posypujemy posiekaną kolendrą :)
Smacznego :)
One thought on “Zupa kalafiorowa ze szparagami”