- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla miłośników cukinii mamy kolejną propozycję, która idealnie nada się do kanapeczki na śniadanie (i nie tylko) czyli pasztet z cukinii :) Świetna alternatywa do miesnych pasztetów i bardzo smaczna :)
Składniki:
– 1 kg cukinii
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 150 g pieczarek
– 1 łyżka masła
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
– 3 jajka
– 140 g bułki tartej
– 100 g żółtego sera
– sól, pieprz
– szczypta chili
Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm.
Na maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Jak podsmażymy pieczarki z cebulką i czosnkiem pozostawiamy do wystygnięcia.
Marchewki myjemy i obieramy. Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Cukinie i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub możemy użyć do tego malaksera. Starte warzywa lekko solimy i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Wsypujemy po trochu bułkę tartą i mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową żeby ją napowietrzyć.
Gotową masę przekładamy do keksówki którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 60-75 minut aż pasztet na wierzchu się zarumieni.
Pasztet możemy jeść na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako dodatek do obiadu.
Smacznego :)
Warzywne pasztety <3
:)
wlasnie kupilam trzy cukinie i akurat Twoj przepis mi sie spodobal :) dzieki
Mam nadzieję że pasztet smakował :)
Cudowny ,robię.
Dzięki :) Powodzenia :)
Zrobiłam i jest przepyszny.Dziękuję.
Miło nam że smakowało :)
W przepisie podano 1 cukinię ale ile ma ważyć. Ja nam dużą cukinię czy trzeba wówczas obrać ze skóry i wydrążyć .
W przepisie jest podany 1 kg cukinii. Duże cukinie obrałabym ze skóry i wydrążyła.