Jest tak, że niedziela to dzień rosołu więc jeżeli z takiego rosołu można wykorzystać mięsko do dalszej twórczości kulinarnej to jest idealnie. Po naszym ostatnim niedzielnym gotowaniu, w którym królował rosół z kaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi :)
Składniki na ciasto:
– 350 g mąki pszennej
– 1 jajko
– szczypta soli
– 140 ml ciepłej wody
– 20 g oleju
Składniki na nadzienie:
– połówka małej kapusty włoskiej
– mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g)
– 1 mała cebulka
– 1 łyżeczka masła
– sól, pieprz
Składniki na omastę:
– 1 łyżka masła
– 1 mała cebulka
– sól, pieprz
– świeży rozmaryn
Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia.
Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę wrzucamy do blendera i chwilkę miksujemy. Należy uważać żeby z farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy kuleczki po ok. 12 g każda.
Teraz wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy naszą mięsną kulkę i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę i gdy pierogi wypłyną gotujemy 2-3 minut i wyciągamy. Aby pierogi się nie posklejały hartujemy je w zimnej wodzie. Gdy wszystkie pierogi mamy ugotowane to na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pierogi aż się zrumienią.
W między czasie na maśle smażymy cebulkę z rozmarynem.
Usmażone pierożki omaszczamy zrumienioną cebulką :)
Smacznego :)
Ach, te Twoje pierogi to aż tutaj u mnie pachną :) A to zawinięcie boków – niczym arcydzieło ;) Ale bardzo mnie też ciekawi ten rosół z kaczki, nie robiłam jeszcze takiego. Czy na blogu znajdę gdzieś przepis, albo mogę prosić o wskazówki, czy to tylko zmiana mięska w porównaniu do zwykłego rosołu? :)
Dzięki :) Tak, na blogu jest już przepis na rosół. W porównaniu do zwykłego rosołu to zmiana mięsa, a dla niektórych to też dodatek różnych przypraw :) Polecam :) https://kuchennewariacje.pl/?p=7777
Mam pytanie odnośnie gotowania kapusty, czy gotujemy ją w całości ( 1/2 główki), czy najpierw szatkujemy i dopiero wrzucamy do wrzątku.
gotujemy w całości bez przykrycia