Rosół z kaczki

Magda

W końcu kolejny weekend i choć zapowiadają wysokie temperatury to mino wszystko dobry rosołek na niedzielny obiadek nie jest zły dlatego mamy dla Was kolejną wersję rosołu ale tym razem z kaczki :)

rosol-z-kaczkiSkładniki:
– korpus + szyja z kaczki
– 2 skrzydełka z kaczki
– 1 ćwiartka kurczaka
– 2,5 l wody
– 1 por
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– ćwiartka selera
– 1 cebula
– natka pietruszki
– natka lubczyku
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz
– szczypta chili

Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną.

Jeżeli zostanie Wam trochę rosołu to możecie go wykorzystać jako bazę do zupy a mięso z kaczki można przeznaczyć na farsz do pierogów tak jak my :) Przepis na pierogi z kaczki tutaj

Smacznego :)

rosol-kaczka

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *