Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki “Sekrety francuskiej kuchareczki“, a jest nim kurczak po baskijsku.
Składniki na kurczaka po baskijsku:
– 2 łyżki masła
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 500 g pomidorów
– 500 g piersi z kurczaka
– sól
– pieprz
– tymianek
– 1 mała cukinia (ok. 300 g)
– 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Składniki na 4 porcje.
W głębokim rondelku rozpuszczamy masło i smażymy posiekane cebule i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i podsmażamy aż się zarumieni. Teraz dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Po 10 minutach dodajemy papryki pokrojone w grube paski oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy bulion, przyprawiamy i dusimy aż warzywa będą miękkie.
Według wskazówek z książki do dania można również dodać szynkę i bakłażana, a zamiast masła użyć oliwy.
Kurczaka możemy podać z ryżem.
Autorka książki sugeruje, że odpowiednim trunkiem do tego dania jest lekkie białe wino :)
Smacznego :)