- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Nie ma to jak zjeść coś porządnego i pysznego na obiad. Polecamy Wam gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną, który pochodzi z książki “Księga mięsa” :)
Składniki na gulasz wołowy:
– 1 kg pręgi wołowej lub łopatki
– 2 cebule cukrowe
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 200 ml mocnego czerwonego wina
– 800 ml fondu cielęcego lub bulionu mięsnego
– 1 łyżka mąki (u nas mąka ryżowa)
– 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
– 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
– sól
– pieprz
– 1/2 ząbka czosnku
– 1 cytryna
Składniki na 4 porcje.
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, posypujemy, solą, pieprzem, mąką i paprykami i dokładnie mieszamy.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy na nim połowę mięsa, wyjmujemy z garnka i przesmażamy resztę mięsa. Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i wkładamy z powrotem wyciągnięte mięso. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Po 5 minutach dodajemy wino i gotujemy 3 minuty aż płyn odparuje. Dodajemy fond lub bulion, mieszamy i dusimy do miękkości.
Czosnek obieramy i kroimy jak najdrobniej. Cytrynę sparzamy i dokładnie myjemy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę. Mieszamy czosnek ze skórką. Dodajemy przed końcem gotowania. Troszkę można zostawić do dekoracji.
Gotowy gulasz podajemy z knedlami (pyzami) lub ziemniakami :)
Smacznego :)
wygląda apetycznie
Dzięki :) Polecam :)