- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W sklepach można kupić coraz lepsze i smaczniejsze makarony, ale nie ma to jak zrobić swój własny domowy makaron :) Robienie makaronu nie jest trudne więc w wolnej chwili warto go przygotować i cieszyć się jego wyśmienitym smakiem :)
Składniki na domowy makaron:
– 300 gr mąki
– 3 jajka
– 1 łyżka oliwy
– szczypta soli
Z tej ilości składników powstaje ok. 450-500 g makaronu.
Na blat kuchenny lub stolnicę wysypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajka, dodajemy sól i oliwę. Wszystkie składniki stopniowo mieszamy zagarniając mąkę do środka aż uzyskamy gładkie ciasto.
W gotowym cieście po przecięciu powinny ukazać się pęcherzyki powietrza co oznacza, że mamy dobrze wyrobione ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
Jak ciasto się schłodziło to wyciągamy go i zabieramy się za wałkowanie.
1. wałkowanie ciasta za pomocą maszynki
Ciasto dzielimy sobie na mniejsze kawałki aby nam się lepiej wałkowało. Rozpłaszczamy je palcami na szerokość rolek w maszynce. Wałkowanie ciasta zaczynamy od grubszych płatów i stopniowo wałkujemy coraz cieńsze aż do uzyskania odpowiedniej grubości (grubość wałkowania ustawiamy na maszynce do makaronu – w naszym przypadku od 1 do 7 gdzie 7 daje najcieńsze ciasto). Podczas wałkowania ciasto lekko podsypujemy mąką żeby nam się nie kleiło.
Jak mamy rozwałkowane ciasto na odpowiednią grubość to następnie kroimy je na mniejsze kawałki w zależności czy chcemy cienkie i krótkie nitki czy długie i grube.
Potem przekładamy ciasto do części tnącej maszynki i tniemy makaron w paski. Paski możemy pociąć na cienkie jak spaghetti lub grubsze jak tagliatelle. Gotowe paski posypujemy mąką żeby nam się nie posklejały i pozostawiamy na boku.
2. wałkowanie ciasta za pomocą wałka
Jeżeli ktoś nie dysponuje maszynką, ciasto można rozwałkować wałkiem. Niestety praca wałkiem jest znacznie dłuższa i wymaga od nas abyśmy włożyli w przygotowanie makaronu nieco więcej wysiłku ;) Ciasto należy wałkować delikatnie aby nam się nie rozrywało. Od czasu do czasu podsypujemy mąką i przewracamy na drugą stronę. Ciasto staramy się rozwałkować na prostokąt aby lepiej nam się później cięło na nitki, paski i inne kształty :)
Po rozwałkowaniu ciasto kroimy na dowolną grubość i kształt za pomocą zwykłego noża, noża do pizzy czy specjalnego radełka. Jeżeli chcemy ciasto cienko pokroić na nitki to dobrze jest go trochę podsuszyć i posypać mąką żeby się nie skleiło.
Uwagi:
1. Dodatki do makaronu:
Oczywiście jeżeli ktoś chciałby uatrakcyjnić sobie makaron lub nadać mu kolor to można to zrobić w trakcie wyrabiania ciasta. Do makaronu można dodawać różne zioła np. pietruszkę, lubczyk, bazylię, szałwię lub zabarwić go szpinakiem na zielono lub koncentratem pomidorowym na czerwono.
2. Gotowanie makaronu:
Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, solimy (sól dodajemy do wody zaraz po wrzuceniu makaronu), mieszamy żeby się nie skleił i gotujemy al dente (ma być lekko twardawy). Ważne – makaron gotujemy w dużej ilości wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Należy pamiętać, że makaron robiony w domu gotuje się znacznie szybciej niż ten suchy ze sklepu i dlatego trzeba pilnować żeby nam się nie rozgotował. Czas gotowania makaronu 2-3 minut a gdy jest trochę grubszy to do 5 minut maksymalnie. Jeżeli ugotowany makaron chcemy zjeść od razu to odcedzamy i łączymy z dodatkami. Jeżeli makaron chcemy podać później to po ugotowaniu należy go zahartować (przelać zimną wodą) aby się nie skleił. Gdyby się okazało że ugotowany makaron nie zjemy od razu, a tym samym nie przelaliśmy go zimną wodą co spowodowało że nam się skleił wtedy przed podaniem należy przelać go gorącą wodą. Makaron gotujemy bez przykrycia.
3. Przechowywanie makaronu:
Jeżeli chcemy mieć makaron na kilka dni to po tym jak go potniemy rozkładamy na stolnicy lub stole i czekamy jak całkowicie wyschnie. Taki makaron najlepiej przechowywać w papierowej torebce.
3 thoughts on “Domowy makaron – jak zrobić”