- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
Dziś nasza kolejna propozycja dania z makaronem domowym – makaron z pomidorami i cukinią. Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej lub indyjskiej to ten przepis jest właśnie dla Was :)
Składniki na makaron z pomidorami i cukinią:
– 160 g domowego makaronu tagliatelle lub pappardelle
– 1 słoiczek sosu pomidorowego 350 ml
– 1 cukinia
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka garam masala
– 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 190 g mleczka kokosowego
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy kurkumę, garam masalę i kmin rzymski i chwilkę smażymy (2-3 minut). Cukinię kroimy w kostkę, dorzucamy do przypraw i dusimy aż lekko zmięknie. Teraz dodajemy słoiczek sosu pomidorowego, pastę curry, paprykę i mieszamy. Dusimy ok. 5 minut i dodajemy mleczko kokosowe.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy i podajemy :)
Jeżeli ktoś nie ma domowego sosu pomidorowego to można sobie na szybkiego zrobić. Na 1 łyżce masła podsmażyć 1 cebulę, dodać posiekane 2 ząbki czosnku oraz ok 5 średnich pomidorków pokrojonych w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i możemy dołożyć posiekane zioła jak bazylię. Jak pomidory trochę się rozpadną i zrobi się sos dodajemy do naszej cukinii. Przepis na nasz domowy sos pomidorowy znajdziecie tutaj :)
Smacznego :)