- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dziś mamy dla Was kolejną propozycję na danie z domowym makaronem – proste, szybkie a przede wszystkim pyszne tagliatelle z grzybami i prosciutto :)
Składniki na tagliatelle z grzybami:
– 160 g świeżego makaronu
– 300 g grzybów
– 90 g szynki prosciutto di parma
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 gałązki rozmarynu
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz
– 200 g śmietanki 18%
Składniki dla 2 osób.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy ok 5 minut prosciutto pokrojone na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki.
Na tą samą patelnie dodajemy drugą łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula nam się zeszkli dajemy grzyby pokrojone w większe kawałki oraz czosnek drobno posiekany. Teraz przyprawiamy uważając żeby nie dać za dużo soli ponieważ do dania dajemy słoną szynkę. Igły rozmarynu kroimy drobniej i dorzucamy do grzybów. Kiedy wszystko mamy dobrze podsmażone wlewamy śmietankę i dodajemy podsmażone wcześniej prosciutto. Wszystko chwilę mieszamy i mamy sos gotowy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Gotowy makaron odcedzamy, wrzucamy do naszego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy :)
Smacznego :)