- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was propozycję na spaghetti carbonara z domowego makaronu :)
Składniki na spaghetti carbonarę:
– 150 g świeżego cienkiego makaronu
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 90 g szynki prosciutto lub boczku
– 200 ml śmietanki 18%
– 2 jajka
– 1 łyżka masła
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz
– 40 g parmezanu
Składniki dla 2 osób.
W osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i odstawiamy na bok – jak zrobić i ugotować makaron możecie poczytać w naszym poradniku.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem aż się zeszklą. Dodajemy szynkę i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę oraz makaron i chwilkę trzymamy na patelni. Patelnię ściągamy, dodajemy połowę startego parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Do miski wbijamy jajka i wlewamy śmietankę i mieszamy. Mieszanką jajek ze śmietanką polewamy makaron i mieszamy. Trzeba uważać żeby jajka się nie ścięły i żeby nie zrobiła się jajecznica. Powinien powstać kremowy sos i trochę zgęstnieć. Jeżeli makaron jest za zimny można to robić na ogniu.
Gotowy makaron przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i jemy :)
Smacznego :)
Kuchnia Włoska to makaron codziennie, ja mam tak cały czas, mogłabym kluski jeść codziennie.
My też uwielbiamy makarony :)