Chana masala z ciecierzycą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dla tych co lubią ciecierzycę mamy fajny przepis z książki „Minimalist Baker” z kremowym sosem i dużą dawką przyprawy garam masala, która nadaje daniu intensywny smak, a tym daniem jest chana masala z ciecierzycą :)

Chana masala z ciecierzycą

Składniki na chana masalę:

– 1 puszka ciecierzycy
– 2 i 1/2 oleju kokosowego
– 1 mała cebula 55 g
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka startego imbiru
– 190 g marchewki
– 4 łyżki przyprawy garam masala
– 235 ml mleczka kokosowego
– 240 ml bulionu warzywnego
– 2-3 łyżek syropu klonowego
– ryż 475 g (u nas 50g na osobę)
– świeża kolendra
– sok z cytryny lub limonki
– sól
– pieprz

Składniki na 2-4 porcji.

W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę, rozgnieciony czosnek, starty imbir, drobno pokrojoną marchewkę, sól i pieprz. Składniki mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut aż marchewka zmięknie. Dodajemy 2 i 1/2 łyżki garam masala i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, mleczko oraz syrop klonowy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość przelewamy do blendera i miksujemy na gładki krem.

Do rondelka wrzucamy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę wraz z 1/2 łyżki oleju i podsmażamy. Dodajemy resztę przyprawy garam masala tj. 1 i 1/2 łyżki oraz szczyptę soli. Podsmażamy 3 minuty. Część ciecierzycy (90g) odkładamy na później do posypania.

Sos przelewamy do rondelka z ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Przed podaniem gotujemy ryż. Na ryżu podajemy sos, posypujemy pozostawioną ciecierzycą, wyciskamy sok z cytryny lub limonki i posypujemy kolendrą.

Smacznego :)

Chana masala z ciecierzycą

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

3 thoughts on “Chana masala z ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.