- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla tych co lubią ciecierzycę mamy fajny przepis z książki “Minimalist Baker” z kremowym sosem i dużą dawką przyprawy garam masala, która nadaje daniu intensywny smak, a tym daniem jest chana masala z ciecierzycą :)
Składniki na chana masalę:
– 1 puszka ciecierzycy
– 2 i 1/2 oleju kokosowego
– 1 mała cebula 55 g
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka startego imbiru
– 190 g marchewki
– 4 łyżki przyprawy garam masala
– 235 ml mleczka kokosowego
– 240 ml bulionu warzywnego
– 2-3 łyżek syropu klonowego
– ryż 475 g (u nas 50g na osobę)
– świeża kolendra
– sok z cytryny lub limonki
– sól
– pieprz
Składniki na 2-4 porcji.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę, rozgnieciony czosnek, starty imbir, drobno pokrojoną marchewkę, sól i pieprz. Składniki mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut aż marchewka zmięknie. Dodajemy 2 i 1/2 łyżki garam masala i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, mleczko oraz syrop klonowy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość przelewamy do blendera i miksujemy na gładki krem.
Do rondelka wrzucamy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę wraz z 1/2 łyżki oleju i podsmażamy. Dodajemy resztę przyprawy garam masala tj. 1 i 1/2 łyżki oraz szczyptę soli. Podsmażamy 3 minuty. Część ciecierzycy (90g) odkładamy na później do posypania.
Sos przelewamy do rondelka z ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Przed podaniem gotujemy ryż. Na ryżu podajemy sos, posypujemy pozostawioną ciecierzycą, wyciskamy sok z cytryny lub limonki i posypujemy kolendrą.
Smacznego :)
przepyszne połączenie składników, to danie musi świetnie smakować :)
Faktycznie świetne połączenie :)