- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Bardzo lubimy książki kulinarne bo stają się dla nas inspiracją do tworzenia wielu nowych przepisów na naszym blogu. Tym razem trafiła do nas książka Dany Shultz “Minimalist Baker” gdzie znajdziemy przepisy proste, smaczne, wegańskie i bezglutenowe.
Dana Shultz to autorka bloga minimalistbaker.com. Założyła go z myślą o prezentowaniu łatwych i szybkich w przygotowaniu przepisów. W prowadzeniu bloga pomaga jej mąż. Przepisy Dany to głównie przepisy wegańskie oraz nie zawierające jajek i wyrobów mlecznych. Oprócz przepisów wegańskich w książce można znaleźć również przepisy bezglutenowe.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów:
- Wstęp
- Podstawy
- Metody
- Śniadanie
- Przekąski i dodatki do dań
- Dania główne
- Desery
- Napoje
- Minimalistyczna kuchnia
- Podstawowe produkty w naszej spiżarni
- Informacje na temat wartości odżywczych
We wstępnie autorka opisuje nam skąd się wziął pomysł na książkę i czego możemy się w niej spodziewać.
W podstawach znajdziemy instrukcje jak przygotować niektóre składniki które pojawiają się w przepisach a są to: jajko lniane, domowe mleko migdałowe, mieszanka mąki bezglutenowej, wegański parmezan, kokosową bitą śmietanę i kilka innych.
Metody i sposoby pomocne w przygotowaniu przepisów to kolejny rozdział gdzie znajdziemy podpowiedzi np. o namaczaniu nerkowców, zrobieniu mąki migdałowej, metoda płaskiej łyżki, wypieki jednomiskowe czy sposoby użycia blendera.
Autorka dba o to żeby pierwszy posiłek był sycący, obfitował w warzywa ale też zawierał coś słodkiego. W rozdziale „Śniadanie” poznajemy sporo zróżnicowanych przepisów jak: zielony supersok, domowe hipisowskie płatki śniadaniowe, shake czekoladowy, bezglutenowe czekoladowe gofry, naleśniki gryczane, quiche, batoniki z granoli, wegańskie burrito śniadaniowe, dyniowo-owsiany chlebek, muffinki i inne.
W kolejnym rozdziale „Przekąski i dodatki do dań” znajdziemy przepisy dla osób które lubią podjadać między posiłkami lub podać gościom przed głównymi przepisami: pikantne pomarańczowe orzechy po marokańsku, pieczarki z farszem, grecka bruschetta, hummus, kremowa zupa pomidorowa z ziołami, rożne sałatki, biszkopty serowe, czosnkowe talarki ziemniaczane i inne.
Dana bardzo lubi ciecierzyce więc w rozdziale „Dania główne” znajdziemy kilka przepisów z nią w roli głównej, a poza tym: pozole verde z białą fasolą, chili z trzema rodzajami fasoli, fesenjan z ciecierzycy, rosół z ciecierzycą, zapiekanka z dyni piżmowej, bataty pieczone po tajsku, wegańskie nachos, warzywne burgery, wegańskie enchilady i inne smakowite przepisy.
W rozdziale „Desery” znajdziemy sporą dawkę słodkości: pięcioskładnikowe pastylki miętowe, ciastka z kawałkami czekolady, migdałowo-kokosowe pralinki, ciasteczka z masłem orzechowym, placek jeżynowy, wegańskie tiramisu, morelowe kieszonki, zakręcone lody truskawkowe, lody na patyku z wiśniowym lassi, pudding chlebowy z patelni i inne.
W ostatnim rozdziale „Napoje” są ulubione napoje Dany: dyniowe chai latte, świeżo wyciskany cydr jabłkowy, kremowy wegański ajerkoniak, prosty whiskey sour z owocem tamaryndowca oraz musująca biała sangria z brzoskwiniami i lodami.
Na końcu książki autorka pisze o minimaliźmie w kuchni, aby używać tylko to co jest w niej niezbędne i aby jej nie zagracać. W spiżarni powinno znajdować się tylko to co potrzebujemy, świeże warzywa i owoce kupujemy na bieżąco. Dana stworzyła też listę jej ulubionych produktów które trzeba mieć aby przygotować przepisy z książki oraz informacje na temat wartości odżywczych.
Książkę bardzo polecamy. Można w niej znaleźć sporo łatwych i smacznych przepisów. My też znaleźliśmy coś dla siebie i dla osób na diecie bezglutenowej: chana masala z ciecierzycą – przepis już wkrótce na blogu :)
Tytuł: „Minimalist baker”
Autor: Dana Shultz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Pascal
Ilość stron: 295
Cena: 64,90 zł.
Oprawa: twarda
Format: 267 x 206 mm
One thought on “Recenzja książki: Minimalist Baker”