Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową

Magda

Okres zimowy jest świetną porą roku na gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową – pyszna, sycąca a do tego szybka w wykonaniu :)

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na zupę z soczewicy:

– 160 g czerwonej soczewicy
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 40 g świeżego szpinaku
– 2 pomidory
– 1 mały por
– 1 łyżka masła
– 1 l bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki chili
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W garnku na roztopionym maśle podsmażamy chwilkę pora pokrojonego w krążki. Dodajemy przepłukaną soczewicę oraz bulion i gotujemy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną fasolkę oraz przyprawy. Kiedy fasolka jest już miękka dodajemy szpinak drobno pokrojony i gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego :)

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



5 thoughts on “Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *