Okres zimowy jest świetną porą roku na gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową – pyszna, sycąca a do tego szybka w wykonaniu :)
Składniki na zupę z soczewicy:
– 160 g czerwonej soczewicy
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 40 g świeżego szpinaku
– 2 pomidory
– 1 mały por
– 1 łyżka masła
– 1 l bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki chili
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
W garnku na roztopionym maśle podsmażamy chwilkę pora pokrojonego w krążki. Dodajemy przepłukaną soczewicę oraz bulion i gotujemy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną fasolkę oraz przyprawy. Kiedy fasolka jest już miękka dodajemy szpinak drobno pokrojony i gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego :)
idealna zupa dla mnie !
wygląda naprawdę smacznie
Czy mógłbym zastąpić czymś szpinak?
Szpinak można pominąć ;)
Jarmuż. :)