Tym razem zabieram Was do słonecznej Toskanii – ech… może kiedyś uda mi się tam pojechać :) To co chce Wam zaproponować to pyszny biszkoptowy deser zuccotto z serkiem mascarpone i winogronami.
Składniki na toskański deser zuccotto:
Składniki na biszkopt:
– 4 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 9 łyżek kakao
– 30g masła
Składniki na masę:
– 2 żółtka
– 5 łyżek cukru
– 5 łyżek soku z winogron
– 150 g serka mascarpone
– 200 ml śmietany kremówki
– fix do śmietany lub żelatyna 5-7g
W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Potem dodajemy mąkę i kakao, a na końcu rozpuszczone i przestudzone masło. Gotową masę przelewamy do brytfanki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie masę. Żółtka ubijamy na parze. Trzeba uważać żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Do jajek dodajemy sok z winogron, ja ten sok dodałam razem z miąższem. Potem dodajemy śmietanę i serek mascarpone. Na końcu dodajemy cukier i fix do śmietany. Masę schładzamy w lodówce.
Aktualizacja: z perspektywy czasu zamiast fix-u do śmietany dodałabym do masy rozpuszczoną w wodzie (ok. 15ml.) żelatynę – ok. 5-7g – aby bardziej związał się krem.
Z gotowego biszkoptu wycinamy dwa kółka.
Miskę wykładamy folią aluminiową i układamy jeden biszkopt pokrojony w trójkąty. Biszkopt możemy nasączyć sokiem. Na biszkopt dajemy część masy, potem winogrona (jeżeli kulki winogron są duże to dobrze jest je przepołowić żeby nie były za ciężkie w masie), a następnie resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki żeby masa nam stężała, najlepiej na całą noc.
Jak deser mamy gotowy to miskę obracamy do góry dnem i zdejmujemy folię :)
Smacznego :)
Piękne zdjęcia, aż ślinka cieknie :)
Cieszę się że się zdjęcia podobają :)