- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
„Romans z gotowaniem” Patrycji Chmiel to kolejna propozycja książkowa, która trafiła do naszej biblioteczki.
Książka zawiera 80 przepisów na proste, szybkie i smaczne dania, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Każdy przepis jest opatrzony przyjemnym zdjęciem co powoduje, że nabiera się chęci aby zjeść daną potrawę od razu :)
Autorka pisząc książkę kierowała się trzema zasadami: aby dania były odpowiednie dla każdego niezależnie od poziomu doświadczenia kulinarnego, aby dania były zarówno tradycyjne jak i te z najnowszymi trendami i najważniejsze aby gotowanie było przyjemnością i dobrą zabawą :)
Książka składa się z 6 rozdziałów:
- Śniadania
- Obiady
- Kolacje
- Sałatki
- Desery
- Napoje
W rozdziale „śniadania” znajdziemy kilkanaście przepisów na proste śniadania jak: pudding chlebowy, bułeczki cynamonowe, cytrynowe naleśniki z ricottą, gofry, granola, jaglanka na mleku migdałowym, kanapka z kozik serem, placuszki owsiane, tosty i inne.
Kolejny rozdział „obiady” to kolejna dawka różnorodnych przepisów jak: zupa krem z batatów, zupa miso, tagliatelle z kurkami, kacze nogi, kluski śląskie z sosem dyniowym, kotlety cielęce, makaron ryżowy z wołowiną, pieczony kurczak i inne smakowite przepisy.
Tym razem kolej na rozdział „kolacje” i następne smakowite przepisy jak: domowa pizza, dorada, gryczane placuszki z cukinią, kotleciki rybne, smażone krewetki, zapiekanka makaronowa, różne makarony, zapiekanki i tarta z kolorowymi pomidorkami.
W kolejnym rozdziale „sałatki” każdy znajdzie coś pysznego dla siebie: sałatka z awokado i jajek, sałatka z figami i serem gorgonzola, sałatka z melonem w szynce parmeńskiej, sałatka z pieczonymi burakami.
Następny rozdział „desery” to rozdział dla smakoszy słodkiego: apple pie z solonym karmelem, babka dyniowa, tort biszkoptowy, brownie, ciasto dyniowe, gruszki w winie, krem z białej kaszy gryczanej, kruchy placek z budyniem, crème brulee, migdałowe ciasto z gruszkami, sernik czekoladowy z wiśniami. Wszystko brzmi smakowicie :)
Ostatni rozdział „napoje” to propozycja kilku różnych przepisów takich jak: czekolada na gorąco, karmelowy koktajl z masłem orzechowym, lemoniady (z sokiem z granatów, jagodowa, arbuzowa), malinowe mojito, herbata mrożona.
Tradycyjnie wybraliśmy z książki przepis którym się z Wami podzielimy – pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado :)
Tytuł: „Romans z gotowaniem”
Autor: Patrycja Chmiel
Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o.
Ilość stron: 160
Cena: 49,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 240 x 160 mm
One thought on “Recenzja książki: “Romans z gotowaniem””