- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dzisiaj zapraszamy Was na przepis z książki “Romans z gotowaniem” pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado idealna przekąska na mecz czy domowe kino :)
Składniki na pieczone bataty:
– 4-5 sztuk batatów
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta chili
– szczypta słodkiej papryki
– oliwa
Składniki na sos jogurtowy:
– 150 g gęstego jogurtu naturalnego
– 1 dojrzałe awokado
– pęczek świeżej kolendry
– sok z połowy limonki
– ząbek czosnku
– szczypta soli
Bataty dokładnie myjemy i kroimy w ósemki (nie obieramy). Bataty układamy na blaszce, przyprawiamy solą, chili, papryką i smarujemy oliwą. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 30-40 minut aż będą miękkie.
Awokado obieramy i wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną kolendrę oraz resztę składników i wszystko razem blendujemy na gładką masę.
Upieczone bataty podajemy z przygotowanym jogurtowym sosem.
Smacznego :)
Jakie apetyczne zdjęcia :)
Dziękujemy :)