Pyszny bezglutenowy piernik

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli brakuje Wam pomysłów na świąteczne wypieki to polecamy Wam ten miękki, aromatyczny a do tego pyszny bezglutenowy piernik :)

Składniki na ciasto:

– 100 g mąki kukurydzianej
– 100 g mąki gryczanej
– 100 g mąki z tapioki
– 50 g mąki kokosowej
– 2 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 100 ml soku z pomarańczy (u nas 1 sztuka)
– 150 ml mleka
– 120 g masła
– 100 g miodu
– 120 g cukru trzcinowego
– 2 jajka
– 30 g rodzynek
– 30 g orzechów włoskich
– 30 g czekolady deserowej

Składniki na polewę:

– 100 g czekolady deserowej
– 60 g śmietanki 30%
– orzechy włoskie do posypania

Forma keksówka 10×28 cm.

Do rondelka wrzucamy masło, cukier trzcinowy, miód i przyprawę do piernika – wszystko razem podgrzewamy i mieszamy aż cukier się rozpuści.

Do miski wsypujemy suche składniki (mąki, soda, proszek do pieczenia, kakao, skórka starta z pomarańczy) i mieszamy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Nasza pomarańcza była duża i wyszło z niej 100 ml soku. Jeżeli będziecie mieć mniejszą pomarańczę i mniej soku to resztę uzupełnijcie mlekiem, lub weźcie drugą pomarańczę – w sumie ma być 250 ml płynu.

Do suchych składników dodajemy mieszankę roztopionych składników i mieszamy. Dodajemy sok z pomarańczy, mleko i jajka i znowu mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane orzechy i łączymy.

Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wlewamy ciasto do formy. Pomimo, że ciasto jest płynne nakłuwamy je wykałaczką żeby ciasto ładnie wyrosło i jak najmniej popękało. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

Teraz czas na polewę. W garnku podgrzewamy śmietankę ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



9 thoughts on “Pyszny bezglutenowy piernik”

  1. Czy można zamiennie uzyć innych mąk? Mam kasztanową, z grochu, z cieciorki, z amarantusa, ryżową. Jeśli tak, to które można podmienić i w jakich proporcjach?

    1. Niestety nie jestem w stanie Pani powiedzieć, czy mąki które Pani ma, można nimi zastąpić mąki w naszym przepisie. Trzeba by było próbować :( Zanim powstał nasz piernik też robiliśmy kilka prób zanim wyszedł ten właściwy, który nas zadowolił.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *