Pyszny bezglutenowy piernik

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jeżeli brakuje Wam pomysłów na świąteczne wypieki to polecamy Wam ten miękki, aromatyczny a do tego pyszny bezglutenowy piernik :)

Składniki na ciasto:

– 100 g mąki kukurydzianej
– 100 g mąki gryczanej
– 100 g mąki z tapioki
– 50 g mąki kokosowej
– 2 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 100 ml soku z pomarańczy (u nas 1 sztuka)
– 150 ml mleka
– 120 g masła
– 100 g miodu
– 120 g cukru trzcinowego
– 2 jajka
– 30 g rodzynek
– 30 g orzechów włoskich
– 30 g czekolady deserowej

Składniki na polewę:

– 100 g czekolady deserowej
– 60 g śmietanki 30%
– orzechy włoskie do posypania

Forma keksówka 10×28 cm.

Do rondelka wrzucamy masło, cukier trzcinowy, miód i przyprawę do piernika – wszystko razem podgrzewamy i mieszamy aż cukier się rozpuści.

Do miski wsypujemy suche składniki (mąki, soda, proszek do pieczenia, kakao, skórka starta z pomarańczy) i mieszamy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Nasza pomarańcza była duża i wyszło z niej 100 ml soku. Jeżeli będziecie mieć mniejszą pomarańczę i mniej soku to resztę uzupełnijcie mlekiem, lub weźcie drugą pomarańczę – w sumie ma być 250 ml płynu.

Do suchych składników dodajemy mieszankę roztopionych składników i mieszamy. Dodajemy sok z pomarańczy, mleko i jajka i znowu mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane orzechy i łączymy.

Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wlewamy ciasto do formy. Pomimo, że ciasto jest płynne nakłuwamy je wykałaczką żeby ciasto ładnie wyrosło i jak najmniej popękało. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

Teraz czas na polewę. W garnku podgrzewamy śmietankę ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



5 thoughts on “Pyszny bezglutenowy piernik”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *