- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli brakuje Wam pomysłów na świąteczne wypieki to polecamy Wam ten miękki, aromatyczny a do tego pyszny bezglutenowy piernik :)
Składniki na ciasto:
– 100 g mąki kukurydzianej
– 100 g mąki gryczanej
– 100 g mąki z tapioki
– 50 g mąki kokosowej
– 2 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 100 ml soku z pomarańczy (u nas 1 sztuka)
– 150 ml mleka
– 120 g masła
– 100 g miodu
– 120 g cukru trzcinowego
– 2 jajka
– 30 g rodzynek
– 30 g orzechów włoskich
– 30 g czekolady deserowej
Składniki na polewę:
– 100 g czekolady deserowej
– 60 g śmietanki 30%
– orzechy włoskie do posypania
Forma keksówka 10×28 cm.
Do rondelka wrzucamy masło, cukier trzcinowy, miód i przyprawę do piernika – wszystko razem podgrzewamy i mieszamy aż cukier się rozpuści.
Do miski wsypujemy suche składniki (mąki, soda, proszek do pieczenia, kakao, skórka starta z pomarańczy) i mieszamy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Nasza pomarańcza była duża i wyszło z niej 100 ml soku. Jeżeli będziecie mieć mniejszą pomarańczę i mniej soku to resztę uzupełnijcie mlekiem, lub weźcie drugą pomarańczę – w sumie ma być 250 ml płynu.
Do suchych składników dodajemy mieszankę roztopionych składników i mieszamy. Dodajemy sok z pomarańczy, mleko i jajka i znowu mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane orzechy i łączymy.
Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wlewamy ciasto do formy. Pomimo, że ciasto jest płynne nakłuwamy je wykałaczką żeby ciasto ładnie wyrosło i jak najmniej popękało. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
Teraz czas na polewę. W garnku podgrzewamy śmietankę ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
oj no pyszny :D
świetna sprawa !
Można czymś zastapić mąkę z tapioki ?
Mąkę z tapioki można zastąpić mąką ziemniaczaną ;)
Takie pierniki to ja bym mógł cały rok sobie sprawiać, nie tylko na święta :)
Jak długo taki piernik utrzymuje świeżość?
U nas ciasto szybko znika :) Najdłużej piernik mieliśmy 3 dni i był dalej wilgotny i smaczny :)
Czy można zamiennie uzyć innych mąk? Mam kasztanową, z grochu, z cieciorki, z amarantusa, ryżową. Jeśli tak, to które można podmienić i w jakich proporcjach?
Niestety nie jestem w stanie Pani powiedzieć, czy mąki które Pani ma, można nimi zastąpić mąki w naszym przepisie. Trzeba by było próbować :( Zanim powstał nasz piernik też robiliśmy kilka prób zanim wyszedł ten właściwy, który nas zadowolił.
Jak długo piernik utrzymuje świeżość?
U nas piernik znika w ciągu 2 dni, więc trudno mi powiedzieć.
Czy można pominąć rodzynki?
Tak, można nie dawać.
Pierniczek przepyszny dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę że piernik smakuje :)