Pyszny bezglutenowy piernik

Magda

Jeżeli brakuje Wam pomysłów na świąteczne wypieki to polecamy Wam ten miękki, aromatyczny a do tego pyszny bezglutenowy piernik :)

Składniki na ciasto:

– 100 g mąki kukurydzianej
– 100 g mąki gryczanej
– 100 g mąki z tapioki
– 50 g mąki kokosowej
– 2 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 100 ml soku z pomarańczy (u nas 1 sztuka)
– 150 ml mleka
– 120 g masła
– 100 g miodu
– 120 g cukru trzcinowego
– 2 jajka
– 30 g rodzynek
– 30 g orzechów włoskich
– 30 g czekolady deserowej

Składniki na polewę:

– 100 g czekolady deserowej
– 60 g śmietanki 30%
– orzechy włoskie do posypania

Forma keksówka 10×28 cm.

Do rondelka wrzucamy masło, cukier trzcinowy, miód i przyprawę do piernika – wszystko razem podgrzewamy i mieszamy aż cukier się rozpuści.

Do miski wsypujemy suche składniki (mąki, soda, proszek do pieczenia, kakao, skórka starta z pomarańczy) i mieszamy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Nasza pomarańcza była duża i wyszło z niej 100 ml soku. Jeżeli będziecie mieć mniejszą pomarańczę i mniej soku to resztę uzupełnijcie mlekiem, lub weźcie drugą pomarańczę – w sumie ma być 250 ml płynu.

Do suchych składników dodajemy mieszankę roztopionych składników i mieszamy. Dodajemy sok z pomarańczy, mleko i jajka i znowu mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane orzechy i łączymy.

Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wlewamy ciasto do formy. Pomimo, że ciasto jest płynne nakłuwamy je wykałaczką żeby ciasto ładnie wyrosło i jak najmniej popękało. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

Teraz czas na polewę. W garnku podgrzewamy śmietankę ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



15 thoughts on “Pyszny bezglutenowy piernik”

  1. Czy można zamiennie uzyć innych mąk? Mam kasztanową, z grochu, z cieciorki, z amarantusa, ryżową. Jeśli tak, to które można podmienić i w jakich proporcjach?

    1. Niestety nie jestem w stanie Pani powiedzieć, czy mąki które Pani ma, można nimi zastąpić mąki w naszym przepisie. Trzeba by było próbować :( Zanim powstał nasz piernik też robiliśmy kilka prób zanim wyszedł ten właściwy, który nas zadowolił.

Skomentuj Ala Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *