- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami :)
Składniki:
– 2 piersi z kaczki
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 14 młodych ziemniaczków
– rozmaryn
– sól, pieprz
– 3 łyżki masła
Składniki na marynatę:
– 100 ml wina czerwonego wytrawnego
– 80 ml oleju
– 5 łyżek octu balsamicznego
– majeranek
– sól, pieprz
Porcja dla 2 osób
W pierwszej kolejności robimy marynatę – wszystkie składniki mieszamy razem. Skórę na kaczce nacinamy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Do miski dajemy kaczkę oraz warzywa, polewamy wszystko marynatą, dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc.
Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut.
W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut.
Gotową kaczkę kroimy na plasterki, dajemy warzywa i ziemniaki.
Smacznego :)
Kaczkę jadłem bardzo dawno temu podaną przez moją babcię i przyznam, od tego czasu nie podejmowałem się jej przygotowywania bo bałem się po prostu, że ją sknocę. Patrzę na zdjęcie Twojej kaczuszki i chyba się skuszę na wypróbowanie przepisu, smak mięsa kaczki i to w takim towarzystwie musi być wyśmienity!
Zachęcamy do wypróbowania :)