- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dzisiaj mamy dla Was jeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami :)
Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki pszennej
– 500 ml ciepłej wody
– 1/3 szklanki oleju
– 1 jajko
– szczypta soli
Składniki na farsz:
– 1,5 kg białej kapusty
– 2 cebule
– 2 łyżki masła
– 500 g pieczarek
– sól, pieprz
Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów.
Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło i bułka tarta do polania.
Najpierw robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty szatkujemy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż cebula się zeszkli. Potem dodajemy kapustę i chwilę dusimy.
W między czasie obieramy pieczarki i kroimy je na drobne kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy.
Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. o Ważne aby mąka do pierogów miała typ 450-500 bo wtedy wyjdzie nam fajne elastyczne ciasto.
Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 5 minuty i wyciągamy. Ugotowane pierogi możemy polać masłem z bułką tartą tak jak myśmy to zrobili :)
Smacznego :)
Czy to danie jest bezglutenowe ?
Niestety nie :( To danie jeszcze sprzed przejścia przez nas na dietę bezglutenową.
Teraz mamy już pierogi bezglutenowe na blogu więc zapraszamy :) https://kuchennewariacje.pl/bezglutenowe-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/