Jeżeli szukacie na święta przepisu na bezglutenowe pierogi to mamy właśnie taki dla Was :) Pierogi takie nie jest wcale tak łatwo zrobić jakby się wydawało ale nam się udało :) Zapraszamy na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami :)
Składniki na ciasto do pierogów:
– 160 g mąki gryczanej
– 160 g mąki ryżowej
– 140 g skrobi ziemniaczanej
– 80 g mielonego siemienia lnianego
– 2 jajka
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżeczki soli
– ok. 300 ml gorącej wody
Składniki na farsz do pierogów:
– 800 g białej kapusty
– 2 cebule
– 2 łyżki masła
– 500 g pieczarek
– sól
– pieprz
Składniki na ok. 70-75 sztuk pierogów.
W pierwszej kolejności robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy aż cebula się zeszkli. Potem dodajemy kapustę i chwilę podsmażamy.
W między czasie obieramy pieczarki i kroimy je w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy i pieprzymy.
Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy jeżeli jest jeszcze taka potrzeba i odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Ważne aby kapusta i pieczarki były drobno pokrojone w przeciwnym razie większe kawałki mogą przebijać nam ciasto.
Teraz robimy ciasto na pierogi. Do szklanki wsypujemy siemię lniane, zalewamy połową wrzątku i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąki oraz sól. Dodajemy jajka, olej oraz pakę z siemienia lnianego i zarabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy resztę wody – może być jej potrzebne mniej lub więcej w zależności od mąk. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i lekko klejące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką ryżową żeby nam się nie kleiło) i wycinamy szklanką kółeczka o średnicy 7 cm, nakładamy farsz łyżeczką i zlepiamy brzegi pierogów.
Ważne jest żeby palce były suche ponieważ ciasto może nam się rozwalać. W razie konieczności oprószamy palce mąką.
Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 4-5 minut i wyciągamy. Ugotowane pierogi możemy polać masłem z bezglutenową bułką tartą polać cebulką podsmażoną na masełku.
Pierogi możemy mrozić – surowe rozkładamy na tacy w zamrażalniku i jak się zamrożą przekładamy do woreczka.
Smacznego :)
Pierogi rewelacja, do mielonego lnu dałam więcej wody niż połowa i lepiej się wyrabiało ciasto, dzieci zachwycone że się nie rozwalają i nie kleją do widelca. Dziękuję za przepis
Bardzo się ciesze że pierogi się udały a co najważniejsze dzieci zachwycone :) Dzięki za podpowiedź z wodą i lnem – wypróbuję :) Pierogi można też mrozić takie surowe i na święta lub inną okazję będą jak znalazł :)