Piankowy deser truskawkowo-bananowy

Magda

Będąc wczoraj na zakupach w markecie zastanawialiśmy się z mężem co byśmy zjedli po obiedzie na deser i wpadliśmy na pomysł deseru truskawkowo-bananowego. Lekki i smaczny deser – polecam :)

 

Składniki:
– 3 serki homogenizowane waniliowe
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 1,5 łyżki żelatyny
– 300 ml gorącej wody
– 1 opakowanie bitej śmietany waniliowej
– 1 galaretka
– 250 gr truskawek
– 2 banany

 

Najpierw rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. W miseczce rozpuszczamy galaretkę w połowie wody co na opakowaniu, mieszamy i czekamy również jak ostygnie.

W między czasie robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę.

Gotową masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 banana i miksujemy. Masę wylewamy do pucharków. Drugiego banana kroimy na plasterki i wrzucamy do masy. Do 2 części masy dodajemy galaretkę, część truskawek i miksujemy a potem wlewamy na masę bananową i dodajemy pozostałą część truskawek.

Gotowy deser możemy udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

Smacznego :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *