- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W związku z tym że rabarbar jeszcze się nie skończył to zrobiłam z nim muffinki. Bardzo mi one posmakowały i robię je co roku, za każdym razem kiedy tylko natrafię na rabarbar – moje ulubione :)
Składniki:
– 4 jajka
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta soli
– szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki oleju lub oliwy może też być masło 150g
– 1 opakowanie jogurtu naturalnego 250 ml
– 5 łodyg rabarbaru
Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę a potem dodać żółtka i razem zmiksować. Potem kolejno dodajemy resztę składników i cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka).
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy papilotki ciastem do 2/3 ich pojemności. Na wierzch każdej muffinki układamy rabarbar pocięty na małe kawałki.
Przygotowane muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok. 20-30 minut aż urosną a wbity w nie patyczek będzie suchy.
Smacznego :)
Muffinki wyglądają przesmacznie :) a rabarabar, to chodzi za mną już od jakiegoś czasu. Pozdrawiam. Kremova