Muffinki z rabarbarem

Magda

W związku z tym że rabarbar jeszcze się nie skończył to zrobiłam z nim muffinki. Bardzo mi one posmakowały i robię je co roku, za każdym razem kiedy tylko natrafię na rabarbar – moje ulubione :)
 

Składniki:
– 4 jajka
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta soli
– szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki oleju lub oliwy może też być masło 150g
– 1 opakowanie jogurtu naturalnego 250 ml
– 5 łodyg rabarbaru

Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę a potem dodać żółtka i razem zmiksować. Potem kolejno dodajemy resztę składników i cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka).

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy papilotki ciastem do 2/3 ich pojemności. Na wierzch każdej muffinki układamy rabarbar pocięty na małe kawałki.

Przygotowane muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok. 20-30 minut aż urosną a wbity w nie patyczek będzie suchy.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Muffinki z rabarbarem”

Skomentuj Krem do rąk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *