- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Nie da się ukryć, że makarony możemy pałaszować w ogromnych ilościach dlatego staramy się je urozmaicać i kombinować z różnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami :)
Składniki:
– 150 g makaronu muszelki
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 cukinia
– 1 brokuł
– 140 g mrożonego zielonego groszku
– 1 pęczek zielonych szparagów
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 100 ml śmietanki 18%
– 1 szklanka wody lub bulionu
Porcja na 2 osoby.
Najpierw na maśle podsmażamy cebulę posiekaną w piórka. Brokuł rozdzielamy na różyczki, wrzucamy do cebuli i zalewamy wodą. Jak brokuł lekko zmięknie dodajemy zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucamy cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy i jak są wszystkie miękkie to wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron przekładamy do sosu z warzywami, mieszamy i przekładamy na talerz.
Smacznego :)