- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dziś mamy dla Was przepis z książki “Hummus, za’atar i granaty” na pysznego kurczaka z zieloną soczewicą oraz ryżem :)
Składniki na kurczaka z soczewicą:
– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.500 g)
– 1 cebula
– 1/2 szklanki zielonej soczewicy
– 1/3 szklanka ryżu
– 500-700 ml wywaru drobiowego
– 2 gałązki świeżego tymianku
– oliwa z oliwek
– 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
– 1/2 łyżeczki kuminu
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
Składniki na przyprawę libańską:
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
– 1 łyżeczka zmielonych goździków
– 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
Wszystkie składniki mieszanki przypraw mieszamy ze sobą i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
A teraz czas na kurczaka :) W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Po 3 minutach dodajemy opłukaną soczewicę , zalewamy wywarem, mieszamy i gotujemy 30 minut.
W między czasie Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Na 10 minut przed końcem gotowania soczewicy dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy. Podajemy posypane posiekanym tymiankiem.
Smacznego :)
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)