Wczoraj była recenzja książki “Diet coaching” a dzisiaj przepis z tej książki na kreolskiego kurczaka ze szpinakiem i ryżem – bardzo smaczne i pikantne danie :)
Składniki na kreolskiego kurczaka:
– 1 szklanka brązowego ryżu
– 1/4 łyżeczki suszonego chili
– oliwa z oliwek
– 2 piersi z kurczaka
– 1 seler średniej wielkości
– 1 puszka pomidorów
– 30 g mrożonego szpinaku
– 1 szklanka sosu chili (u nas 5 łyżek)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 zielona papryka (u nas czerwona)
– 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii lub suszonej
– 1 łyżka zielonej pietruszki
– 1/4 łyżeczki suszonej czerwonej papryki
Składniki na 4 porcje.
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem suszonego chili.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i podsmażamy. Następnie dodajemy selera i paprykę pokrojoną w paski i resztę składników. Wszystko dusimy do miękkości i podajemy z ryżem. Szybko i prosto :)
Nasze uwagi:
– w przepisie nie było podane jak kroić resztę warzyw więc pokroiliśmy w paski jak kurczaka – tutaj pełna dowolność
– według nas szklanka sosu chili to bardzo dużo ze względu na ostrość więc u nas było 5 łyżek, a i tak danie było ostre
– w przepisie po usmażeniu kurczaka dodaje się wszystkie składniki na raz, a my najpierw podsmażyliśmy kurczaka na cebuli z czosnkiem a dopiero później resztę składników
Smacznego :)
Dodawałyscie pomidory z puszki? Bo nie widzę na zdjęciu, że są w daniu.
Tak pomidory są z puszki jak pisze w przepisie. My zazwyczaj używamy tych pokrojonych w kawałki. Po uduszeniu robi się z nich sos i nie koniecznie widać je w daniu.