Dzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym :)
Składniki na kremówkę:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
Zamiast gotowego ciasta można zrobić zdecydowanie lepsze domowe – przepis na domowe ciasto francuskie użyte w tej kremówce jest tutaj.
Składniki na masę kremowo-budyniową:
– 750 ml mleka 3,2%
– 1 laska wanilii
– 120 g cukru
– 5 żółtek
– 45 g mąki ziemniaczanej
– 30 g mąki pszennej
– 100 g masła
Składniki na masę śmietanową:
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 15 g żelatyny
– 20 g cukru pudru
Forma prostokątna 35×25 cm.
Zaczynamy od upieczenia ciasta – dwa blaty. Gotowe ciasto lub domowe (rozwałkowane) przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem aby zbyt nie wyrosło. Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie miało mocny złoty kolor. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło dlatego co jakiś czas uchylamy piekarnik i nakłuwamy rosnące ciasto aby po upieczeniu było płaskie i dobrze wypieczone :) Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Jeżeli nie mamy możliwości upiec oba blaty ciasta jednoczenie to powyższe powtarzamy dwukrotnie.
Gdy upieczone ciasto nam stygnie robimy masę kremowo-budyniową.
Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy wanilię, cukier i zagotowujemy. Osobno miksujemy resztę mleka (150 ml) z żółtkami oraz mąkami. Mieszankę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy i gotujemy jak budyń. Cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje i straci posmak mąki – jak w przypadku kremu pâtissière. Gotowy krem przykrywamy folią tak aby dokładnie go dotykała i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy wystudzoną budyniową masę i krótko miksujemy do połączenia całości.
Gotowy krem przekładamy na jeden z upieczonych blatów ciasta francuskiego, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby masa stężała.
Gdy masa kremowo-budyniowa nam tężeje robimy masę śmietanową. Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody tyle żeby przykryło żelatynę) i odstawiamy na 5-10 minut aby nam napęczniała. Potem podgrzewamy żelatynę do momentu aż całkiem się rozpuści (na za bardzo żeby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących). Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i przestudzoną żelatynę.
Gotową masę przekładamy na masę budyniową i przykrywamy drugim blatem upieczonego ciasta warstwą. Wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia. Przed podaniem kremówkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wspaniale się prezentuje. Uwielbiam takie ciasta :)
Dziękujemy :)
To nie jest bezglutenowy przepis… :( klamstwo.
Zgadza sie bo w nim jest mąka pszenna co widać w składnikach