- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Co trzeba zrobić aby wziąć udział w konkursie?
1. Tradycyjnie przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem – nie linki do przepisów! Tematem jest danie/potrawa/deser, które ma być: proste, szybkie i smaczne :) Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 16 października 2016 r. do północy.
4. Do 19 października 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Minimalist Baker” Dany Shultz.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
01. Placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą
Składniki ( 2 osób)
– 2 szklanki mąki owsianej
– pół szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
– 2 jajka
– 1 jabłko ( średnie )
– 1 brzoskwinie
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki ksylitolu
– olej kokosowy ( do smażenia )
Wykonanie:
Na wstępnie oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijam pianę na sztywno , do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę .
Do ubitych żółtek dodaję mąkę , mleko ,proszek do pieczenia i dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie, możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki .
Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta , jak mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem greckim , czy z owocami , to już według upodobań
02. Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną, jabłkami i masełkiem szałwiowym – Renata Cz.
Składniki: (dla 2 osób)
– 150g mięsa indyczego
– 150g kaszy jaglanej
– garść świeżej żurawiny
– 1 jabłko
– garść listków szałwii
– gałka muszkatołowa
– sól, peiprz
– ½ ząbku czosnku
– 2-3 łyżeczki masła klarowanego
– plastry cukinii do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10minut, dodajemy owoce żurawiny, dusimy całość jeszcze kilka minut. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Mięso z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor z ząbkiem czosnku i szczyptą gałki. Na małej patelni również na klarowanym maśle podsmażamy plastry jabłka z listkami szałwii.
Danie podajemy na plastrach cukinii, kaszę jaglaną wykładamy w formie kulek lub w dowolny sposób, przekładamy indyka oraz podsmażone jabłka i polewamy całość delikatnie masłem szałwiowym.
Potrawa jest niezwykle aromatyczna i lekka!
03. Budyń jaglany z malinami – Justyna D.
Składniki: (na 2 porcje)
04. HERBATA W INNYM STANIE SKUPIENIA – Mirka W.
05. Kokosowe trufle z kaszy jaglanej – Marta P.
06. Pierożki z pieczonego buraka – Agnieszka M.
Składniki
2 średnie buraki
¾ szklanki płatków migdałów
½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka świeżego tymianku
Sól do smaku
Kilka listków bazylii
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (zwykle piekę je przy okazji pieczenia ciasta). Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w 2 mm krążki.
Płatki migdałów zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut, odsączamy z wody i mielimy na lekko grudkowatą masę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na krążki buraków nakładamy nadzienie i składamy na pół.
Ozdabiamy bazylią.
07. Nequikowe magdalenki – Ola
Składniki (na 12 sztuk):
- 2 jajka
- 60 g Nesquika
- 60 g mąki
- 60 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
08. Makaroniarz z kokardą – Anula W.
Składniki:
1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju (mój przepis tutaj: http://anulowe.blogspot.com/2012/07/z-wiedzmowej-kuchni-pomidorowa-susza.html)
50 g twardego sera do starcia na makaron
100 ml śmietany 18%
100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
1-2 ząbki czosnku
Warzywa gotujemy na parze – u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.
Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów – z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy – byle się nie spalił.
Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.
Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i… już. :)
09. Pizza – Roksana Z.
Uwielbiam robić śniadania. Staram się dostarczyć z rana organizmowi wszystkich potrzebnych składników, aby mieć siłę i energię na resztę dnia. Jednym z moich ulubionych porannych posiłków jest… pizza! Oczywiście nie taka zwykła, ale w wersji zdrowszej i moich zdaniem nawet smaczniejszej. Na dodatek jej przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Do dzieła!
Rozwiązanie konkursu :)
Dziękujemy Wam bardzo za wszystkie przesłane propozycje na konkurs. Wybraliśmy Kokosowe trufle z kaszy jaglanej przygotowane przez Martę P. Gratulujemy i czekamy na dane do przesyłki :)
Bardzo, bardzo dziękuję! :)
Życzymy kolejnych inspiracji :)