Konkurs “Minimalist Baker”

Magda
Dzisiaj mamy dla Was konkurs, w którym do wygrania będzie ostatnio recenzowana książka „Minimalist Baker” autorstwa Dany Shultz.
Minimalist Baker
Co trzeba zrobić aby wziąć udział w konkursie?

1. Tradycyjnie przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem – nie linki do przepisów! Tematem jest danie/potrawa/deser, które ma być: proste, szybkie i smaczne :) Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 16 października 2016 r. do północy.
4. Do 19 października 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Minimalist Baker” Dany Shultz.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

01. Placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą

Składniki ( 2 osób)
– 2 szklanki mąki owsianej
– pół szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
– 2 jajka
– 1 jabłko  ( średnie )
– 1 brzoskwinie
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki ksylitolu
– olej kokosowy ( do smażenia )

Wykonanie:
Na wstępnie oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijam pianę na sztywno , do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę .

Do ubitych żółtek dodaję mąkę , mleko ,proszek do pieczenia i dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki  , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie, możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki .

Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta , jak mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem greckim , czy z owocami , to już według upodobań

01

02. Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną, jabłkami i masełkiem szałwiowym – Renata Cz.

Składniki: (dla 2 osób)
– 150g mięsa indyczego
– 150g kaszy jaglanej
– garść świeżej żurawiny
– 1 jabłko
– garść listków szałwii
– gałka muszkatołowa
– sól, peiprz
– ½ ząbku czosnku
– 2-3 łyżeczki masła klarowanego
– plastry cukinii do dekoracji
Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10minut, dodajemy owoce żurawiny, dusimy całość jeszcze kilka minut. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Mięso z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor z ząbkiem czosnku i szczyptą gałki. Na małej patelni również na klarowanym maśle podsmażamy plastry jabłka z listkami szałwii.

Danie podajemy na plastrach cukinii, kaszę jaglaną wykładamy w formie kulek lub w dowolny sposób, przekładamy indyka oraz podsmażone jabłka i polewamy całość delikatnie masłem szałwiowym.

Potrawa jest niezwykle aromatyczna i lekka!

02

03. Budyń jaglany z malinami – Justyna D.

Składniki: (na 2 porcje)

6 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej
500 ml mleka (2 szkl)
1-2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
garść malin
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając masełko oraz cukier waniliowy. Całość zagotować, często mieszając. Od zagotowania podgrzewać jeszcze ok. 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Jeszcze ciepły przelać do dwóch pucharków. Podawać od razu ze zmiksowanymi na mus malinami.

03

04. HERBATA W INNYM STANIE SKUPIENIA – Mirka W.

Składniki:
1 torebka herbaty, może być smakowa lub earl grey
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok, owoce, dżem do dekoracji (ja użyłam brzoskwiń z puszki i dżemu malinowego)
Przygotowanie:
Zaparz herbatę we wrzątku.
Odlej odrobinę mleka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotuj, dodaj cukier, a następnie herbatę oraz mleko z mąką.
Gdy masa zgęstnieje – przelej do miseczek, ozdób dżemem, owocami itd.

04

05. Kokosowe trufle z kaszy jaglanej – Marta P.

Składniki (ok. 26 sztuk):
– 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
– 2 szklanki wiórków kokosowych + trochę do dekoracji
– 2/3 szklanki cukru pudru (ew. 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu)
– 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
Kaszę, wiórki, cukier puder i olej kokosowy zmiksować dokładnie blenderem, aż całość dobrze się połączy. Dłońmi formować kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

05

06. Pierożki z pieczonego buraka – Agnieszka M.

Składniki

2 średnie buraki
¾ szklanki płatków migdałów
½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka świeżego tymianku
Sól do smaku
Kilka listków bazylii

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (zwykle piekę je przy okazji pieczenia ciasta). Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w 2 mm krążki.
Płatki migdałów zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut, odsączamy z wody i mielimy na lekko grudkowatą masę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na krążki buraków nakładamy nadzienie i składamy na pół.
Ozdabiamy bazylią.

06

07. Nequikowe magdalenki – Ola

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 60 g Nesquika
  • 60 g mąki
  • 60 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 200 st.Jajka zmiksować z Nesqukiem. Następnie dodać: mąkę, roztopione masło, ekstrakt i proszek. Masą napełnić natłuszczoną foremkę do magdalenek. Piec przez 8 – 10 min.

07

08. Makaroniarz z kokardą – Anula W.

Składniki:

1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju (mój przepis tutaj: http://anulowe.blogspot.com/2012/07/z-wiedzmowej-kuchni-pomidorowa-susza.html)
50 g twardego sera do starcia na makaron
100 ml śmietany 18%
100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
1-2 ząbki czosnku

Warzywa gotujemy na parze – u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.

Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów – z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy – byle się nie spalił.

Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.
Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i… już. :)

08

09. Pizza – Roksana Z.

Uwielbiam robić śniadania. Staram się dostarczyć z rana organizmowi wszystkich potrzebnych składników, aby mieć siłę i energię na resztę dnia. Jednym z moich ulubionych porannych posiłków jest… pizza! Oczywiście nie taka zwykła, ale w wersji zdrowszej i moich zdaniem nawet smaczniejszej. Na dodatek jej przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Do dzieła!

Przepis na “ciasto”:
5 łyżek mąki amarantusowej
70g jogurtu naturalnego
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
odrobina soli, oregano
Farsz:
oliwa z oliwek
mocarella pokrojona w plasterki
rukola
pomidory pokrojone w plasterki
oliwki
oregano i bazylia
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę. Wszystkie składniki pizzy mieszamy ze sobą i wylewamy na rozgrzany tłuszcz i rozsmarowujemy łyżką. Smażymy na brązowy kolor i przewracamy na drugą stronę. Od razu smarujemy oliwą z oliwek, nakładamy ser, rukolę, pomidory i oliwki. Posypujemy oregano i bazylią

09

Rozwiązanie konkursu :)

rozwiazanie

Dziękujemy Wam bardzo za wszystkie przesłane propozycje na konkurs. Wybraliśmy Kokosowe trufle z kaszy jaglanej przygotowane przez Martę P. Gratulujemy i czekamy na dane do przesyłki :)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Konkurs “Minimalist Baker””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *