Dzisiaj zapraszamy Was na kolejny konkurs na naszym blogu, gdzie do wygrania będzie książka “Księga mięsa” :)
Zasady konkursu:
1. Czekamy na maila z przepisem i jednym zdjęciem. Tym razem prosimy o przepis na danie mięsne :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być na zimno lub na ciepło – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 05 marca 2017 r. do północy.
4. Do 08 marca 2017 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Księga mięsa” autorów Sabine Schlimm, Sabine Knappe, Monika Schuster, Stefan Ziemann
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje :)
1. Ekspresowe paszteciki – Roksana S


Domowe bułki:
– mąka pszenna 500 g + 50 g do podsypania
– całe jedno jajko
– oliwa z oliwek lub olej, ok. 2 – 3 łyżki
– mleko 250 ml
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 50 – 60 ml wody ciepłe
– sezam
Przygotowanie:
Drożdże dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru i wodę, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby zaczyn wyrósł.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, dodać ciepłe mleko, sól, cukier i zaczyn, wyrabiać ok 10 minut po czym dolać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej pod pierzynę;-)) w dużej misce na ok 30 minut. Po tym czasie dać na podsypaną mąką stolnicę ciasto i chwilę wyrabiać ręcznie aby uszło z niego powietrze. Odrywać kawałki ciasta i formować bułki, odłożyć na 20 minut aby jeszcze podrosły. Posmarować bułki mlekiem i posypać sezamem, piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Burgery:
– 420 gram mięsa wołowego (najlepsza ligawa)
– cebulka
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
– natka pietruszki
Drobniutko posiekać cebulkę i natkę pietruszki i dać do mięsa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Formować kotlety i smażyć na bardzo gorącej patelni z obu stron po ok 3 minuty (w zależności od grubości mięsa). Po usmażeniu odłożyć burgery na kratkę od grilla aby mięso odpoczęło.
Aby przygotować nasze burgery szykujemy nasze ulubione składniki:
– rukola
– czerwona cebula
– pomidory
– ogórek zielony
– ogórek kiszony
– papryka czerwona
– cebulka prażona
no i oczywiście ulubione sosy ( zazwyczaj majonez i keczup ale może to być musztarda lub salsa z mango) i gotowe, składamy według upodobań i zjadamy ze smakiem
ROZWIĄZANIE KONKURSU
No i mamy rozwiązanie kolejnego konkursu. Tym razem książka powędruje do Roksany S. za ekspresowe paszteciki :) Gratulujemy i czekamy na dane do wysyłki, a wszystkich zapraszamy już jutro na bloga – będzie nowy konkursik książkowy :)
wow wygrał przepis z gotowca i do tego z watróbka która mięsem raczej nie jest pozdrawiam
Z gotowca? Bo niby ciasto francuskie? Ej no bez przesady ;)
A co do określenia mięsa to faktem jest, że powinno zawierać mięśnie niemniej podroby jak wątróbka chociaż mięśni nie mają to jest to część zwierzęcia i przyjmuje się ją za mięso i dlatego taki wybór z czym oczywiście można się nie zgadzać ale to już nie nasza broszka ;)