- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio w nasze ręce wpadła książka “Moja kuchnia wege”. To książka dla osób, które propagują wegetarianizm. Kuchnia wegetariańska to kuchnia bazująca na roślinach oraz produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak mleko i jego pochodne, jajka i miód. Mimo, że dieta wegetariańska wyklucza mięso i ryby to i tak jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, które pozwalają utrzymać równowagę żywieniową.
Autorka opisuje jakie niezbędne produkty są ważne w kuchni wegetariańskiej i gdzie je kupować. Zachęca do kupowania produktów lokalnych i sezonowych. W książce znajdziemy krótki przewodnik po owocach i warzywach sezonowych, jakie kupować makarony, zboża i kasze, jakie używać warzywa strączkowe i suszone, ziarna i orzechy, produkty mleczne i jajka, jakie używać tłuszcze i czym możemy zastąpić mięso. Autorka zachęca również do uprawiania własnych kiełków.
Zanim przejdziemy do rozdziałów z przepisami autorka zamieściła jeszcze we wstępie przepis na pastę orzechową oraz na mleko roślinne. Poza tym dostajemy informacje co powinno zawierać idealne śniadanie, obiad i kolację.
Książka zawiera sporo przepisów opatrzonych pięknymi i apetycznymi zdjęciami, między innymi przepisy inspirowane potrawami z różnych stron świata, proste i łatwe w przygotowaniu codziennych posiłków. Każdy przepis zawiera wypunktowane składniki, czas przygotowania, gotowania, pieczenia czy chłodzenia oraz ilość porcji jaką uzyskamy z danego przepisu. Niektóre przepisy zawierają dodatkowe komentarze autorki najczęściej zamieszczane w ramce.
Książka podzielona jest na 4 rozdziały:
- Śniadania
- Przystawki
- Dania główne
- Desery
W rozdziale “Śniadania” znajdziemy proste i szybkie w wykonaniu przepisy jak: naleśniki z wanilią, orzechami laskowymi i czerwonymi owocami, naleśniki z ricottą, granolę z suszoną żurawiną i kardamonem, owsiankę z komosy ryżowej z pestkami dyni, imbirową chia fresce czy smoothie z czerwonych owoców.
W rozdziale “Przystawki” znajdziemy takie przepisy jak: warzywa w tempurze z winegretem sojowym, sałatka z buraków, malin i kaszy jęczmiennej, krem kukurydziany z olejem truflowym, zapiekanki z pomidorami, cukinią i kaszą gryczaną, chrupiąca sałatka z ziarnami, jetteh, sos veloute z kasztanów i jabłka z nugatynkami z pestkami dyni, nugatynki z orzeszkami ziemnymi lub z sezamem, sałatka z fasolą i fenkułem, mus z zielonego groszku i bobu, tajska zupa z galangalem czy minestrone z komosą ryżową.
W rozdziale “Dania główne” znajdziemy sporo ciekawych przepisów jak: kalafiorowa pizza z figami i rocottą, małe dynie faszerowane z czerwonym ryżem, ravioli z makiem i suszonymi pomidorami, tarta z marchwią i tymiankiem, tarta z polenty z leśnymi grzybami, risotto orkiszowe z zielonym groszkiem, dal z zielonego groszku w żółtym curry, frittata z brokułami i zielonym kalafiorem czy sałatka z wędzonym tofu.
No i zmierzamy do ostatniego słodkiego rozdziału jakim są “Desery” gdzie znajdziemy: sernik z malinami i płatkami owsianymi, kuskus z prosa z truskawkami i rabarbarem, marmurkowe brownie z tahini, jabłka w karmelu z kruszonką pistacjową, tartaletki truskawkowo-pistacjowe, panna cottę z zieloną herbatą i marakują oraz muffinki z borówkami i nasionami chia.
Wszystkie przepisy zachęcają do ich wypróbowania. Mimo że sami jadamy mięso nieraz sięgamy do przepisów, które zawierają tylko same warzywa. W książce znajdziemy przepisy również nie zawierające glutenu, a w niektórych przepisach łatwo znaleźć zamienniki.
Tradycyjnie wybraliśmy jeden przepis z książki, który Wam wkrótce przedstawimy, a jest nim przepis na “falafele z czerwonej fasoli i libańska sałatka tabbouleh”
Tytuł: „Moja kuchnia wege”
Autor: Audrey Cosson
Wydawnictwo: Wydawnictwo Buchmann
Ilość stron: 142
Cena: 49,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 270 x 210 mm