Dzisiaj mamy dla Was coś słodkiego na Tłusty Czwartek – bezglutenowe róże karnawałowe :)
Składniki na róże karnawałowe:
– 60 g mąki ryżowej
– 60 g mąki kukurydzianej
– 30 g skrobi ziemniaczanej
– 10 g siemienia lnianego
– 3 łyżki śmietany 18%
– 2 żółtka
– 1/2 łyżki octu
– 1/2 łyżeczki cukru pudru
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej lub smalec do smażenia
– cukier puder do posypania
– marmolada lub dżem do dekoracji
Składniki na 20 różyczek.
Mąki wymieszać razem wraz z cukrem, solą i siemieniem lnianym. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy porcjami na grubość ok. 3 mm. Jeżeli ciasto będzie za cienkie przy smażeniu za bardzo się spiecze. Podczas wałkowania ciasto możemy lekko podsypać mąką żeby się nie przyklejało ale nie za dużo bo po usmażeniu będzie twarde.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi o trzech różnych średnicach. Każdy okrąg nacinamy z czterech stron. Okręgi kładziemy jeden na drugim smarując każdy po środku białkiem i dociskamy palcem żeby się skleiły.
Rozgrzewamy olej lub smalec i smażymy róże z każdej strony na rumiany kolor. Ważne aby tłuszcz nie był za bardzo rozgrzany żeby róże się za szybko nie spiekły ale też nie za zimny żeby tłuszcz nie wsiąkł w róże. Róże wkładamy do tłuszczu do góry nogami. Po usmażeniu róże odsączamy na ręczniku papierowym. Róże posypujemy cukrem pudrem i na środku umieszczamy po troszku marmolady.
Smacznego :)