Bezglutenowe biszkoptowe kocie języczki

słodki facet

Nie ma to jak słodkie biszkoptowe kocie języczki, które w smaku i w wyglądzie praktycznie nie różnią się od tych glutenowych, jakie można kupić w sklepie. Dodatkowo warto podkreślić, że dwie blaszki przygotujecie (łącznie z upieczeniem) w 30-35 minut :)

Bezglutenowe biszkoptowe kocie języczki

Składniki na biszkoptowe kocie języczki:

– 105g białka jajka (3 jaja)
– 65g cukru kryształ
– 55g żółtka jaj (2-3 jajka)
– 20g cukru kryształ
– 50g mąki ryżowej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 15g skrobi z tapioki
– cukier puder

Składniki na około 40 języczków

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem (20g) na jasną i puszystą masę. Białka z cukrem (65g) ubić na sztywną pianę. Następnie połączyć delikatnie żółtka z białkami. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.

Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy ośmiocentymetrowe języczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec wyciśnięte języczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 12-13 minut aż języczki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.

Języczki sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska lub też jeden z elementów deseru tiramisu :)

Smacznego :)

Bezglutenowe biszkoptowe kocie języczki

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Bezglutenowe biszkoptowe kocie języczki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *