- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
W najbliższych dniach przybliżymy Wam kilka przepisów z naszej książki “Sezonowo Bezglutenowo”. Mamy nadzieję że nasze przepisy przypadną Wam do gustu :) Dzisiaj mamy dla Was pierwszy przepis na pyszne i bezglutenowe tiramisu z malinami :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120g cukru
85g mąki ryżowej
25g mąki ziemniaczanej
20g mąki z tapioki
Napar:
15g kawy rozpuszczalnej
25g cukru
100ml wrzątku
50ml amaretto
Masa:
7 żółtek
750g serka mascarpone
180g cukru
100ml wody
80g świeżych malin
Dekoracja:
250g świeżych malin
10g kakao
Forma tortownica o średnicy 24 cm.
Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami). Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.
Napar. Do wrzątku wsypujemy kawę i cukier. Mieszamy aż się rozpuszczą składniki. Następnie dodajemy amaretto, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Masa. Kiedy biszkopt i napar są już wystudzone przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do zagotowania i od tego momentu zostawiamy na gazie jeszcze ok. 2,5 minuty. Następnie ubijamy żółtka na puszystą pianę. Kiedy taką pianę już uzyskamy to cienkim strumieniem wlewamy nasz gorący syrop cukrowy cały czas miksując aby zaparzyć jajka. Na koniec dodajemy serek mascarpone i wszystko razem mieszamy.
Składamy ciasto. Biszkopt kroimy na dwie równe części. Następnie wystudzonym naparem ponczujemy pierwszy kawałek. Na niego wykładamy 2/3 masy serowo-jajecznej, a na nią układamy maliny. Następnie ponczujemy drugi kawałek biszkoptu i przykrywamy nim pierwszy. Na niego wykładamy pozostałą część masy, wyrównujemy, posypujemy kakao i dekorujemy malinami.
Ciasto wkładamy do lodówki aby się całość związała na około 2-3 godziny.
Smacznego :)
Ahhh chapnąłby:)))
Pysznie wygląda ale czym zastąpić mascarpone?
Nie robiliśmy tiramisu bez mascarpone bo to kluczowy składnik masy tego deseru.
Witam, dzisiaj zrobiłam tiramisu z pana przepisu. Biszkopt super. Puszysty miękki
Ale po ubiciu żółtek i zalaniu wrzątkiem oraz po dodaniu mascarpone niestety ale masa się zrobiła lejąca. Wstawiłam do zamrażarki i dodałam żelatyny. Zobaczymy czy coś się uratuje.
Witam. Czy ten wrzątek był robiony z cukrem aby powstał syrop cukrowy czy wlała Pani sam wrzątek do żółtek? Jak powstała Pani masa lejąca to żelatyna powinna pomóc