- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dzisiaj mamy dla Was przepis na aromatyczną i pikantną indyjską zupę dahl z soczewicy z książki “ABC gotowania 2”. Zupka w sam raz na mroźny dzień :)
Składniki na zupę:
– szklanka zielonej soczewicy (ok. 160g)
– 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy (ok. 90g)
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki soku z pomarańczy
– 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
– 1 łyżka miodu
– liść laurowy
– 1 łyżeczka ziaren kolendry
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka chili
– 1 łyżeczka garam masala
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– listki kolendry
– olej lub masło klarowane
– jogurt naturalny
Składniki na 5-6 porcji.
Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy kmin rzymski i kolendrę. Gdy zaczną pachnieć to przekładamy do moździerza i rozdrabniamy.
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy utarte przyprawy i liść laurowy i smażymy 2 minuty. Dodajemy chili, garam masala, kurkumę. Czosnek kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę drobno i dodajemy do reszty. Dosypujemy zieloną soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy i miód. Gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy ugotowaną czarną soczewice.
Ugotowaną zupę podajemy z jogurtem naturalnym i kolendrą.
Smacznego :)
chyba zrobię jutro na obiad
Polecamy :)