Recenzja książki: “ABC gotowania 2”

Magda

U nas jak zwykle małe zamieszanie w naszej domowej biblioteczce, gdzie książek stale przybywa. Tym razem mamy dla Was “ABC gotowania 2” – to kolejna pozycja, która została przygotowana przez Marietę Marecką, blogerkę i autorkę programu ABC gotowania :)

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

ABC gotowania 2 to tak naprawdę kontynuacja tego co mogliśmy zobaczyć w pierwszej części tzn. sporo różnorodnych przepisów na dania wytrawne i też słodkie, podzielone na kilka dużo mówiących rozdziałów:

  1. Trochę podstaw
  2. Śniadania
  3. Przekąski
  4. Zupy
  5. Obiady
  6. Desery
  7. Krok po kroku

Na początku książki znajdziemy trochę podstaw które mogą być przydatne przy sporządzaniu przepisów. Na pierwszy ogień idzie owsianka – jak ją zrobić i z jakich płatków wraz z ich opisem. Kolejną opisanym składnikiem jest ryż i jego rodzaje, zastosowanie czy wykorzystanie. W dalszej części rozdziału poznajemy sekret dobrego ciasta na pierogi, jak go zrobić, jak formować i z jakim farszem. Ważnym punktem tego rozdziału jest ciasto drożdżowe z którym na pewno wiele osób ma problem – przygotowanie rozczynu czy wyrabianie ciasta. Bardzo przydatna w kuchni może być także tabelka z produktami – ile gramów danego produktu znajduje się w szklance, na łyżce czy łyżeczce.

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

W rozdziale “Śniadania” autorka namawia do jedzenia codziennie śniadania bo od tego powinno się dobrze zacząć dzień i mieć chwilę tylko dla siebie. Marieta zachęca do jedzenia owsianek oraz kasz. Znajdziemy tu przepisy na: bułeczki pszenne, granolę, grzanki, kaszę jaglaną z orzechami i żurawiną, kaszę owsianą z musem jabłkowym i orzechami, pancakes z imbirowym syropem miodowym, placki z kaszy gryczanej, rogaliki maślane z makiem czy zapiekane łódeczki z pieczarkami i jajem.

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

“Przekąski” do dział z drobnymi smakołykami na małe przekąski, sałatki i lekkie dania. Marieta proponuje: bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem, bakłażany smażone, cebulowe empanadas, hummus z łososiem, kluseczki gryczane z tymiankiem i parmezanem, kofty wołowo-indycze, krewetki w maśle imbirowym, palmiery z serem, szynką i pomidorami, papryka z fetą, paszteciki ze szpinakiem i fetą, pity drożdżowe z czarnuszką, sałatka z pieczonej marchewki i inne.

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

W rozdziale “Zupy” znajdziemy wiele smacznych, pożywnych i rozgrzewających zup jak: flaki wołowe, grochówka, krem z jarmużu, krem z selera, krem ze szpinaku, rosół korzenny, tajska zupa, zupa gulaszowa, zupa pieczarkowa, zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami.

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

W rozdziale “Obiady” poznamy przeróżne propozycje obiadowe poprzez klasyczne przepisy, a kończywszy na Azji czy Włoszech: carbonara, domowa kiełbasa, farsz do pierogów ruskich, fasolka szparagowa po bretońsku, kaczka z jabłkami, karkówka piekielna z grila, koszyczki z lasagne, kurczak paprykowy zapiekany z gnocchi, łosoś z patelni, mule w winie, ozór wołowy w sosie chrzanowym, proste curry z kurczaka, ravioli z dynią, szaszłyki drobiowe z ananasem, pieczona szynka z śliwce kalifornijskiej i  wiele innych.

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

No i mamy coś dla łasuchów słodkiego – rozdział “Desery” w którym – jak pisze autorka – znajdują się klasyki PRL-u takie jak: baba drożdżowa, blok czekoladowy, churros i gniazdka, ciastka orzechowe, migdałowiec, mus czekoladowy z figami w koniaku, orzechowiec, pączusie serowe, ptysie z kremem piankowym, pudding ryżowy, suflet czekoladowy, tort czekoladowy i inne.

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

Na końcu książki znajduje się rozdział “Krok po kroku”. W nim jest opisane szczegółowo – wraz ze zdjęciami  – jak poddać obróbce różne warzywa, owoce (obieranie, krojenie, filetowanie) oraz jak zrobić beszamel, jak przygotować ciasto ptysiowe czy ciasto kruche.

Recenzja książki: "ABC gotowania 2"

Książka zawiera sporo przepisów opatrzonych nie tylko zdjęciami dań ale również zdjęciami jak każde danie zrobić krok po kroku dzięki czemu można ona być świetną pozycją dla osób, które zaczynają zabawę z gotowaniem.

Czy polecamy? Jak najbardziej zwłaszcza że i osoby na diecie bezglutenowej znajdą w niej coś dobrego dla siebie.

Spośród wielu przepisów my wybraliśmy indyjską zupę dahl z soczewicą – bardzo aromatyczna i rozgrzewająca propozycja, na którą przepis już wkrótce na blogu :)

Indyjska zupa dahl z soczewicy

Tytuł: „ABC gotowania 2”
Autor: Marieta Marecka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Egmont
Ilość stron: 368
Cena: 69,90 zł.
Oprawa: twarda
Format:  259 x 209 mm

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *