- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem gruszki i pora, który pochodzi z ostatnio recenzowanej książki “Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” :)
Składniki na gulasz z polędwiczki wieprzowej:
– 400 g polędwiczki wieprzowej
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 por
– 1 gruszka
– 1 łyżeczka estragonu
– 3 liście laurowe
– sól, pieprz
– olej
Składniki na 2 porcje.
Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i marynujemy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i estragonem. Polędwiczkę odstawiamy na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy zamarynowaną polędwiczkę i ją rumienimy. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę oraz liście laurowe. Po kilku minutach dodajemy pora pokrojonego w półtoracentymetrowe plastry. Całość dusimy kilka minut i dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę. Jak wszystko mamy zmiękkie to jeżeli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
U nas polędwiczkę zjedliśmy z naszym ulubionym dodatkiem w postaci pieczonych ziemniaków :)
Smacznego :)
Cudny obiad.
Polecamy – gulasz wyszedł bardzo dobry :)
Pysznosci :)
Dokładnie – polecamy :)