- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jana Kuronia mieliśmy okazję poznać podczas rozgrywek kulinarnych blogerów gdzie był jednym z jurorów. Rozmowy podczas gotowania sprawiły, że zainteresowaliśmy się jego osobą i byliśmy ciekawi jego kuchni. Gdy ukazała się książka „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” stwierdziliśmy, że musi trafić w nasze ręce co się stało dzięki wydawnictwu Edipresse Książki.
Jan Kuroń od najmłodszych lat związany był z gotowaniem dzięki swojemu ojcu. To on nauczył go gotować, był jego mistrzem. Jan również uczył się w słynnej szkole Le Cordon Blue w Londynie i szkolił się w wielu restauracjach w Polsce i na świecie.
Stworzył on książkę gdzie nie tylko znajdziemy przepisy kulinarne ale również porady jak nie marnować jedzenia, jak robić zakupy, co można mrozić czy co nam się przyda w kuchni. W książce mamy również dział słodkości, który przygotowała żona Janka.
Książka składa się z 10 rozdziałów:
1. O czym właściwie jest „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”
2. U podstaw, czyli wyposażenie kuchni
3. Planowanie posiłków i zakupy
4. Tworzenie zapasów, przechowywanie i konserwacja
5. Sezonowość w kuchni
6. Kupuj lokalnie, gotuj globalnie
7. Wykwintna kuchnia niskim kosztem
8. Czas i energia w kuchni
9. Marnowanie żywności
10. Kuroniowa na słodko
Rozdział pierwszy mówi nam o czym jest w ogóle ta książka. Autor traktują ją jako poradnik dla gotujących – jak zaplanować zakupy i co nam jest potrzebne, jak je właściwie przechowywać. Jan sugeruje nam jak powinno funkcjonować prawidłowo każde domowe gospodarstwo – między innymi jak gotować sezonowo, jak wykorzystywać wszystkie produkty z lodówki czy spiżarni i co najważniejsze umieć zarządzać swoim czasem, którego wszystkim nam brakuje.
W rozdziale o wyposażeniu kuchni autor sugeruje zakup tylko niezbędnych przedmiotów takich, które pomogą nam zaoszczędzić czas i poszerzyć zakres przygotowywanych potraw. Jan wskazuje nam na minimum narzędzi kuchennych jakie powinny się znaleźć w wyposażeniu każdej kuchni. Jakie to narzędzia? Dowiecie się z książki.
Kolejny rozdział mówi o planowaniu posiłków i zakupów. Najważniejsze jest wcześniejsze ustalanie posiłków co powoduje, że nie kupuje się zbytecznych produktów, które często zalegają w lodówce czy na półce w szafce, a czego końcowych efektem jest przeterminowanie i znalezienie się w koszu. Ważne w planowaniu jest również przegląd półek co mamy aby nie kupować tego samego. Idąc na zakupy warto zrobić listę potrzebnych rzeczy aby nie ulegać dodatkowym pokusom czy promocjom które nie zawsze są dla nas właściwe. W tym rozdziale znajdziemy również kilka przepisów jak: długo pieczona łopatka wieprzowa z warzywami, frittata, kaszotto, sałatka z polędwiczką wieprzową, pasztet drobiowo-wieprzowy, pizza, quiche mięsno-warzywny, ragout z boczniakami, ziemniaki faszerowane, pierogi, zapiekankę i inne.
W rozdziale czwartym dowiemy się jak właściwie przechowywać produkty, półprodukty i gotowe dania w lodówce, zamrażarce czy spiżarni. Dla tych pomieszczeń ważne będzie dostępność światła, odpowiednia temperatura i wilgotność, ochrona przed insektami oraz mycie i konserwacja. Przeczytamy w nim także jak przechowywać produkty, czego nie należy trzymać w lodówce, co na której półce powinno leżeć i jaka panuje tam temperatura. Autor opisuje również czego nie powinniśmy mrozić, a to co mrozimy to jak powinniśmy pakować i opisywać oraz jak długo mrozić.
Następny rozdział jest bardzo krótki i mówi nam o sezonowości w kuchni. Każdy myśli, że sezonowość w kuchni to jakiś nowy trend, a tak robili już nasi dziadkowie i pradziadkowie. Gotowali z produktów, które były dostępne o danej porze roku. W dzisiejszych czasach można kupić praktycznie wszystko i o każdej porze roku ale niestety nie wszystko smakuje wtedy tak samo. Warto jednak pamiętać kiedy i co pojawia się na rynku bo wtedy jest najsmaczniejsze i najbardziej korzystne cenowo. Z sezonowych warzyw czy owoców warto robić przetwory czy mrozić aby potem móc korzystać w swoich posiłkach i móc cieszyć się ich smakiem.
W rozdziale szóstym Janek namawia nas do zakupów lokalnych. Często jest tak, że im jest krótsza droga dostarczania produktu tym produkt jest tańszy. Produkty przybywające zza granicy często są droższe i podczas pakowania niedojrzałe (dojrzewają w transporcie co obniża ich jakość). Kupujmy więc u lokalnych producentów, zdrowe, pyszne i wartościowe produkty. W tym rozdziale także znajdziemy kilka przepisów na różne potrawy: zupa caldo verde, jajka zapiekane, dorsz w caponacie, gołąbki, zupa minestrone, tartinki, gazpacho, szparagi, casserole, ryby i inne.
Rozdział siódmy mamy o wykwintnej kuchni niskim kosztem. Janek daje wskazówki jak zwykłe dania zamienić na coś fajnego i co na gościach może zrobić wrażenie. Możemy użyć nietypowy lub drogi składnik, danie podać w nietypowy sposób, dodać kwiaty jadalne lub zrobić dania z historią. Znajdziemy tu kilka przepisów, m.in.: krem z dyni, pasztet z kaczki, flaki z boczniaków, potrawkę z łopatki, sałatkę z wędzonym łososiem, suflet z wędzonego pstrąga, tatara, terrinę, żurek, chłodnik, barszcz, perliczkę, bliny, zupę rybną, roladę z kurczaka, risotto.
Czas i energia w kuchni to kolejny rozdział książki. Podstawą pracy w kuchni jest jej dobra organizacja. Ważne jest aby w miejscu pracy mieć dużo miejsca koło siebie, zbyteczne przedmioty schować i używać produkty, które są nam potrzebne do danego dania. Janek namawia też do zachowania czystości miejsca pracy, zmywania wszystkiego na bieżąco i odkładnia niepotrzebnych rzeczy od razu na miejsce. W tym rozdziale mamy również kilka przepisów jak: dorsz zapiekany, fajitas, gulasz z polędwiczki wieprzowej, kurczak w marynacie, łosoś na parze, pstrąg, sałata z krewetkami, makaron, wrapy, różne sałatki, grillowane polędwiczki, eskalopki z indyka.
W dziewiątym rozdziale możemy poczytać o tym co najważniejsze i co niestety spotyka się na co dzień czyli marnowanie jedzenia. Jest to bardzo duży problem w dzisiejszych czasach na całym świecie. Wyrzucamy sporo jedzenia ponieważ nie planujemy zakupów i nie sprawdzamy terminów przydatności do spożycia, za dużo kupujemy, źle przechowujemy i inne. A jak temu zapobiec? Warto przeczytać ten i wcześniejsze rozdziały ze wskazówkami Janka. Tutaj również spotkamy się z wieloma przepisami jak: kopytka, kotlety rybne, pasta jajeczna, pierogi, quiche, sałatki, zapiekanki i inne.
Ostatni rozdział należy do żony Janka – Kuroniowa na słodko. To ona w tym duecie jest słodka i stąd znalazł się w książce rozdział dla niej. Możemy tu znaleźć kilka sprawdzonych przepisów i porad na słodkości. Znajdziemy tu przepis na ciasto kruche słodkie i wytrawne, jak zrobić biszkopt, jak zrobić krem z bitej śmietany i mascaropne, krem waniliowy i cytrynowy, bezę włoską i szwajcarską, ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto jogurtowe z owocami, babeczki na słodko i wytrawnie oraz kruszonkę orzechową.
Każdy przepis w książce poprzedzony jest krótkim wstępem o danej potrawie. Możemy też znaleźć piękne zdjęcia Janka, małżonki i przygotowanych potraw.
Tą książkę możemy polecić każdemu kto chce nauczyć się nie tylko jak radzić sobie z zakupami i całą otoczką kuchenną, ale i również nauczyć się prostych i fajnych przepisów.
W tej książce znaleźliśmy sporo fajnych przepisów które chętnie wypróbowalibyśmy w naszej kuchnia ale wybraliśmy dla Was “Gulasz z polędwiczki wieprzowej, gruszki, i porów w estragonie” :)
Tytuł: „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”
Autor: Jan Kuroń
Wydawnictwo: Wydawnictwo Edipresse Książki
Ilość stron: 200
Cena: 49,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 160 x 200 mm
One thought on “Recenzja książki: “Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia””