- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki “Moja kuchnia wege” na falafele z czerwonej fasoli i libańską sałatkę tabbouleh“.
Składniki na falafele:
– 500 g czerwonej fasoli
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 pęczka kolendry
– 1 łyżka zmielonego kminku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól
– olej słonecznikowy
– bułka tarta do obtaczania (u nas bułka bezglutenowa)
Składniki na tabbouleh:
– 2 pomidory
– 5 dymek
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek mięty
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki oliwy
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól
Składniki na 4 osoby.
Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę i wlewamy nową i fasolę gotujemy ok. 1 godziny, odcedzamy i studzimy.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w pojemniku blendera. Dodajemy kolendrę i miksujemy. Dodajemy fasolę i miksujemy do uzyskania grudkowatej konsystencji. Przyprawiamy. Z gotowej masy formujemy kulki o średnicy 5 cm, mocno uciskamy. Falafele obtaczamy w bułce tartej, a następnie wkładamy do lodówki aby stwardniały.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy falafele z każdej strony na małym ogniu ok. 10 minut.
Teraz przygotowujemy sałatkę. Pietruszkę i miętę myjemy a następnie siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Do miseczki wrzucamy pomidory, cebulę, zioła. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i mieszamy.
Tabbouleh podajemy z ciepłymi falafelami.
Smacznego :)
Uwagi:
Taka mała uwaga do przepisu. Nasze falafele deko się rozpadały podczas smażenia mimo że masa się dobrze sklejała, więc trochę je zmodyfikowaliśmy, dodaliśmy 2 jajka i 2 łyżki mąki ryżowej co sprawiło że usmażyły się idealnie.