- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj kolejne przetwory na zimę – kiszone ogórki :) Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę :)
Składniki:
– 2 kg ogórków
– czosnek
– korzeń chrzanu
– koper
– 3 litry wody
– 6 płaskich łyżek soli
Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków).
Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów :) Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy łodygę kopru, ząbek czosnku przekrojony na pół i kawałek obranej łodygi chrzanu. Teraz wkładamy ogórki pionowo i ciasno stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Gdy słoiki wystygną to je odwracamy i pozostawiamy na 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie możemy spokojnie zajadać się naszymi ogóreczkami a nadmiar słoików przechowywać w piwnicy .
Mała uwaga: w tym czasie słoiki mogą syczeć , strzelać lub nawet może z nich wyciekać woda, ale nie odkręcamy ich.
Smacznego :)
najlepsze <3
:)